avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cesiunea unei marci neutilizate pe o durata mai mare ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cesiunea unei marci neutilizate pe o durata mai mare de cinci ani

Buna seara,
cesiunea unei marci neutilizate pe o durata mai mare de cinci ani este susceptibila de anulare pe motivul nulitatii absolute sau relative? Multumesc
Cel mai recent răspuns: mirelamarinescu , utilizator 22:01, 10 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara, neutilizarea marcii mai bine de 5 ani atrage decaderea din dreptul la marca; decaderea nu opereaza de drept, ci trebuie ca cineva, care are interes sa ceara in instanta constatarea decaderii din dreptul de la marca; pot exista si motive care sa justifice beutilizarea marcii. Depinde de speta in concret pe care o aveti. In esenta, nu este vorba de nulitate, ci de decadere din dreptul la marca
Multumesc, practic daca nu exista hotarare definitiva de decadere, se prezuma ca marca este valabila si deci poate face obiectul unui contract de cesionare. pe de alta arte legea obliga la buna-credinta si de asemenea, cedentul garanteaza ca marca e valabila si nesusceptibila de viciu. Daca incheie acest contract se expune unei risc viitor ca cesionarul sa il traga la raspundere pentru acest viciu? Multumesc
Daca la data cesionarii nu actioneaza nimeni in instanta - cineva care sa prezinte un interes- cesiunea este perfect valabila si marca, de asemenea. Banuiesc ca nu o cesioneaza pt a o lasa tot in neutilizare. Nu vad sa poata fi tras la raspundere cedentul dupa incheierea cesiunii . Si sa nu uitam ca cine solicita constatarea decaderii in instanta trebuie sa dovedeasca un interes. Numai cineva care v-ar suspecta de concurenta neloiala ar putea face acest lucru. Depinde si din ce domeniu este marca.
Dar, in principiu, nu vad niciun risc.
Multumesc pentru raspuns. Partile contractuale pot include in contractul de cesiune o prevedere prin care cesionarul declara faptul că are cunostiinta,accepta si asuma riscurile ce pot aparea din slabiciunea marcii, exonerand cedentul de orice raspundere cu privire la orice situatie ar aparea.
Constatarea decaderii in aceasta situatie nu mai poate fi un motiv de ingrijorare.
Pot aparea terti care, avand un mare interes, sa solicite constatarea nulitatii contractului de cesiune a acestei marci impotriva cesionarului? Daca se intampla asa, este f.probabil ca cedentul sa fie chemat in garantie si sa raspunda pentru faptul ca a cesionat o marca neutilizata? e alambicata speta...:(
va sfatuiesc sa inregistrati contractul de cesiune la Arhiva electroinca de garantii mobiliare.
Da, este bine sa inserati aceste clauze in contract
Nu cred ca este cazul sa va faceti atatea probleme. Incheierea legala a contractului, inserare ade clauze, inscrierea la Arhiva... sunt destule garantii.

Alte discuții în legătură

Model contract de cesiune privind transmiterea dreptului asupra mãrcii myrha09 myrha09 Daca poate cineva sa ma ajute cu un contract de cesiune marca. Multumesc (vezi toată discuția)
Ce este cesiunea, se poate revoca? alexberi alexberi O firma vrea sa cesioneze drepturile asupra unor terenuri pentru care are antecontracte de vanzare cumparare. Nu imi e clar ce inseamna cesiunea si cand se ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)