Buna ziua. Pot face plângere pt abandon familie dacă nu mi-a venit hotărârea încă?? Menționez ca am custodie unica din data de 22/11/2016 dar încă nu mi-a venit acasă nici un act. E doar pe portal ..trebuie sa m-a duc personal la tribunal sau cum procedez?? Mulțumesc anticipat
Buna ziua!
Formulati o Cerere catre instanta sa va comunice un exemplar al hotararii la adresa indicata de Dvs.
De asemenea, trebuie analizat in ce consta abandonul de familie si daca sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni, astfel cum acestea sunt reglementate la art. 378 Cod penal si daca persoana fata de care doriti sa formulati plangerea penala se incadreaza in una din aceste situatii. Mai jos va redau textul legal:
Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.
Consider ca se încadrează deoarece nu mi-a plătit pana acum nimic de când sa dat pronunțarea, doar câteva promisiuni din partea ei,,și atât mulțumesc pt răspuns
Pensie alimentara
ada2015
fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)