avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturi banesti absolvent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturi banesti absolvent

O studenta a lucrat timp de 6 luni de zile part time,in anul II de fac. In anul III a lucrat timp de 3 luni, full time.Deci,pe perioada facultatii a lucrat 9 luni de zile.Cu contract de munca,desigur.Fiind angajata pe perioada determinata in ambele situatii,nu a beneficiat de nicio prima de la somaj.
Acum a terminat facultatea,decia are calitate de absolvent.Se aplica legea 76/2002,in cazul ei, daca s-ar angaja pe perioada nedeterminata?Poate sa primeasca vreo prima, subventie, avand in vedere ca se acorda o multitudine de beneficii,teoretic,in leg?.Studenta se va angaja la mai mult de 50 de km de domiciliul ei. Repet , a lucrat 9 luni ,in perioada studentiei.Atunci nu avea calitate de absolvent.Acum are. Daca primul ei job, va fii pe nedeterminata, ce drepturi legale, legate de legea somajului,are?
Cel mai recent răspuns: gbrlcostache , utilizator 14:36, 16 Iulie 2018
Pentru stimularea angajărilor de absolvenţi, firma beneficiaza de anumite scutiri, NU salariatul.
Politica publică este ca să fie sprijinite firmele să angajeze absolvenţi.
Salariatul nu primeste nimic.
Salariatul a fost deja ajutat prin faptul că are loc de muncă.

Dacă nu se poate angaja deloc, atunci am înţeles că după absolvire are dreptul la un fel de şomaj pentru absolvenţi.
Art. 75, Legea nr. 76/2002 prevede că persoanele înregistrate ca şomeri care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
Corect. Prima de "relocare".
E o suma uriasa: 12.500 - 15.500 lei.
Aproape cat salariul mediu pe un an.

Recunosc, la asta nu m-am gandit.
De regula, romanii se "relocheaza" in strainatate, nu in RO.
Speram in mai mult ajutor din partea specialistilor de aici.
1.Stiu de ajutorul care il primesc absolventii, in valoare de 1.500 lei, dupa legea noua.Si absolventul este stimululat ca sa se angajeze , nu numai angajatul. Eu intrebasem altceva.
2. Prima de instalare nu este pentru toata lumea.Este pentru zonele defavorizare, in special sate si comune.Pe langa lege exista si niste norme de aplicare si acolo este prevazut cui se acorda.
Va multumesc!
Nu este o suma uriasa.Cand a fost data legea s-a avut in vedere ca acest stimulent sa fie oarecum echivalentul chiriei pe 16-20 luni(depinde), pana cand salariatul se "decide" daca ramane in acel post,acel oras, sau pana se pune pe picioare si isi cumpara o locuinta.

Alte discuții în legătură

Angajare persoana tanara somera-ce beneficii poate avea angajatorul?? frank09 frank09 Buna seara Ce beneficii poate avea un agajator care angajeaza pe perioada nedeterminata un somer in varsta de 26-27 ani absolvent de scoala profesionala?Cum ... (vezi toată discuția)
Angajare la peste 50 km de domiciliu Patience Patience Buna ziua, stiu ca, cf legii 76/2002 , Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit ... (vezi toată discuția)
Angajare studenti AcumoriNiciodata AcumoriNiciodata As fi interesata sa stiu ce facilitati acorda statul unei firme (imm) care angajeaza studenti. Am cautat pe internet dar informatiile sunt din ani trecuti. As ... (vezi toată discuția)