Buna ziua! Dețin 2 loturi de teren intravilan la centura orașului peste care trec pe diagonala cabluri de înaltă tensiune ! Îmi puteți spune va rog ce restricții sunt in aceasta situație? Adică ce se poate construi pe ele sau in ce scop pot fi utilizate? Pot cere chirie sau despăgubiri de la firma de electricitate care le deține? Mulțumesc !
Este o servitute legala de utilitate publica.
In functie de tensiunea cablurilor, nu poti contrui nimic mai aproape de o distanta variind de la 24m-81m.
De regula daca mergi la arhitect, iti spune ca nu face documentatii pentru nimic, sub 100m distanta fata de axul liniei de tensiune.
Poti sa faci agricultura.
Nu poti cere despagubiri deoarece este o servitute legala de utilitate publica si ai obtinut terenul avand deja aceasta restrictie majora. Deci ai stiut dinainte ce primesti si ai acceptat cu buna stiinta.
Dar in situația in care au fost montate ulterior fără acordul meu?
Nu se poate face nici o parcare de tiruri de exemplu fără nicio construcție? Mulțumesc
Parcarea este considerată "construcţie".
Dacă au fost montate ulterior, atunci ai dreptul la despăgubire deoarece se consideră expropriere pentru cauză de utilitate publică.
Dar se întâmplă rar să apară stâlpi pe terenul unui om, peste noapte fără ca proprietarul să observe.
Am exact aceasta problema si eu. Nu puteti obtine nimic. Daca vreti sa construiti depinde de ce tensiune trece prin fire, ce distanta e intre stalpi (arcul facut de fire in vant) si de normele locale. 3 sau 6 m pe fiecare parte la tensiuni mici 20kv. La cele mari 200kv nu are rost sa discutam. Se pot muta, trece prin cablu subteran ... dar costa zeci de mii de euro si dureaza 3-6 luni. Daca costul terenului e mare, merita sa fie mutate prin subteran - tensiuni pana in 20kv.
Am si eu o problema legata tot de "utilitatea publica". Ai mei au avut o casa cu teren in sectorul 1. Casa a fost demolata, terenul expropiat. In 2002 terenul a fost restituit in natura fara nicio restrictie. Ulterior am aflat ca trece un apeduct prin curtea noastra si ca din 400mp nu putem construi decat pe 90 mp desi terenul este incadrat ca zona in P+7. Nu-l putem vinde, nu putem face nimic pe el. Inteleg ca este "utilitate publica" dar de 16 ani platim impozit pe teren intravilan construibil plus impozit pentru casa care nu mai exista pentru ca la taxe locale ne-au solicitat autorizatia de demolare a casei (!). Corect ar fi fost sa nu ne restituie terenul ci sa ne acorde unul similar de la inceput, dar...
Nu cred ca este corect ca aceasta restrictionare facuta pe proprietatea unui om sa fie necompensata. Stiu ca atunci cand se fac expropieri pe motive de "utilitate publica" se acorda despagubiri. De ce atunci cand se fac restrictionari pe propietate nu s-ar acorda? Sa ia statul terenul si sa faca agricultura pe el iar propietarului sa-i acorde despagubiri sau un teren similar pe care sa poata face ce-si doreste.