Nu se calculeaza despagubiri deoarece nu exista o astfel de fapta civila sau penala: defaimarea /afectarea unei institutii publice.
O institutie nu este o persoana fizica, pentru a fi jignita.
Daca ati citit prin ziare despre afectarea imaginii, respectivele persoane au fost condamnate pentru coruptie, nu pentru defaimare.
Ca element de politica publica al infractiunii de coruptie... intr-adevar, coruptia in interiorul institutiilor publice este pedepsita deoarece afecteaza stabilitatea institutiilor democratice.
De asemenea, coruptii afecteaza si valorile fundamentale ale statului - infractorii nu au respect fata de Statul Roman cand incalca legile, in special in functii de demnitari.
Dar nimeni nu este condamnat pentru ca nu are respect fata de Statul Roman sau pentru ca a afectat imaginea unei institutii publice.
Acestea sunt doar argumente de politica publica.
Situatia este urmatoarea>
- intrucat o persoana fizica a construit /ridicat un monument funerar in cimitirul satesc, fara aprobari si fara autorizatie intr-un spatiu care este protejat ca monument istoric, Politia i-a facut Dosar penal.
- Politia a spus ca institutia care este un spatiu care este protejat ca monument istoric a fost afectata ca imagine si ca va trebui sa se constituie parte civila vatamata. Monumentul funerar nu este pe terenul institutiei ...
Va rugam sa ne spuneti:
1. - orice persoana /cetatean al satului nu mai poate sa isi faca un mormant ?
2. - institutia sa se constituie parte vatamata in acel Dosar penal ?
sau nu se poate constitui intrucat
nu poate fi vorba in cazul de fata
despre afectarea imaginii ?
3. - daca se poate, atunci,
pentru afectare imagine, cat ar putea sa ceara ca despagubiri institutia ?
Exista undeva un calcul /un plafon care poate fi cerut ca prejudiciu ?
- daca nu exista o astfel de fapta civila sau penala: defaimarea /afectarea unei institutii publice,
atunci cum a fost pronuntata:
- sentinţa civila nr. 3384/8.04.2010 pronunţată de Judecătoria Arad
si
Decizia civilă nr. 348 din 5 aprilie 2011 - Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,
- Persoană juridică. Cerere în despăgubiri pentru prejudiciu moral
- reclamanta Universitatea A. şi pârâtul R.E. ?
Este controversata posibilitatea persoanei juridice de a obtine daune morale ,in mod cert persoana juridica neavand ca persoana fizica onoare,personalitate etc.Faptul ca un militian va spune o prostie nu inseamna ca institutia trebuie sa se conformeze.Nu exista posibilitati de cuantificare a prejudiciului moral ,grile ,variante matatice de calcul etc.Subiectul atins de dvs a facut sa curga rauri de cerneala in doctrina ,jurista intreprndetii/institutiei dvs va avea mult de studiat pt a gasi o rezolvare.In ce anume consta prejudiciul de imagine pretins este o intrebare ....
Cand spui institutie publica, am crezut ca vorbeste de institutii ale AUTORITATII publice, nu m-am gandit la un CIMITIR.
Deci raspunsul meu este valabil pentru institutii ale autoritatii publice, nu pentru SPATII PUBLICE.
O universitate nu este o institutie de autoritate publica.
Og 68/2008
ContSters67025
un dispensar medical aflat in apropierea unui monument istoric, actualmente aflat in domeniul privat si inchiriat unui medic de familie pe perioada ... (vezi toată discuția)