avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Separare bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Separare bunuri

Buna ziua! As dori sa stiu daca se poate face separare de bunuri la notar, si daca in urma acesteia pot cumpara un imobil pe numele meu care ulterior nu ar putea fi luat din cauza datoriilor sotului. El a fost intr-o firma inainte sa ne casatorim si de acolo au aparaut ceva datorii si este un proces . Vrem sa ne luam o casa pe numele meu facand inainte separare de bunuri, dar ne e frica sa nu ajungem candva sa ne execute din cauza datoriilor lui....
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 18:20, 21 Iulie 2018
Bineinteles ca se poate face o transmutatie a bunurilor (schimbare a regimului din bunuri comune in separate sau invers) din proprietate comuna in proprietate separata a sotilor.
Dar, transmutatia trebuie facuta echitabil, adica sa nu fie facuta in dauna creditorilor sotului.
Adica nu puteti face transmutatia bunurilor in asa fel in dvs sa capatati TOTI banii si averile iar sotul sa nu ia nimic sau sa primeasca o suma sau cota derizorie.
Daca transmutatia va fi considerata de judecator ca fiind executata in scop de fraudare a creditorilor, atunci va fi anulata (in baza Codului civil sau noii legi a falimentului personal) iar sotii vor fi pusi in situatia anterioara iar creditorii se vor indestula din 1/2 cota sotului datornic.
Actele trebuie facute foarte bine.
Mergeti la Notar, dar din cauza caracterului de noutate a situatiei, ar fi bine sa vorbiti cu un avocat specializat in dr. familiei si un avocat de falimente.
Nu stiu despre ce "transmutatie" e vorba.
TRANSMUTÁȚIE, transmutații, s. f. Transformare a unui element chimic în altul prin dezintegrare radioactivă naturală sau prin reacții nucleare. ♦ P. gener. Schimbare, transformare

Conventiile matrimoniala produc efecte pentru viitor.
Daca aveti bunuri dobandite inainte, natura juridica a acestora nu se modifica.
Dupa incheierea conventiei matrimoniale de separatie de bunuri, da, puteti achizitiona imobilul singura, urmand ca acesta sa fie bunul propriu al dvs.
Nu e vorba de bunurile comune pana acum. Nu acestea le impartim . E vorba strict de a face separatie de bunuri pt a putea achizitiona un imobil iar acesta sa fie trecut pe mine si sa nu poata fi executat pt datorii ale sotului dinainte de casatorie. Ma intereseaza ca daca odata facuta aceasta separatie exista riscul de a fi anulata si sa ne trezim cu excutate silita chiar daca e trecuta pe.mine
Am inteles. Nu e nevoie sa imi explicati din nou.
Si nu am spus nimic despre impartirea bunurilor comune.
Da, puteti incheia o conventie matrimoniala.
Nu poate fi anulat de un tert, un act incheiat intre dvs si sot.
In cazul acesta este si mai simplu. Daca nu aveti nimic de impartit pana acum, incheiat un contract postnuptial.
Contractul incheiat inainte de casatorie se cheama contract PREnuptial, si in timpul casatoriei, POSTnuptial. Transmutatia este schimbarea caracterului unui bun din "comun" in "separat" sau invers. Dar nu va bateti capul cu limbajul juridic, acesta este specializat si nu se gaseste in DEX. DEX este pentru scolari. Fiind o specializare foarte stricta (avocati matrimoniali), foarte multi av. generalisti nu cunosc termenii specializati (si nu ii blamez)
In lege, se numeste, mai simplu, "conventie matrimoniala".
Se incheie la Notariat si este valabila pentru viitor si se publica in RNNRM (Registrul Național Notarial al Regimurilor Matrimoniale)
RNNRM este un registru electronic ținut la nivel național de către UNNPR în care se înscrie, cu efect de opozabilitate regimul matrimonial adoptat de soţi: convenţiile matrimoniale si actele de modificare a regimului matrimonial.

Pe viitor, atentie foarte mare. Desi veti avea conventie matrimoniala, trebuie sa faceti eforturi sa patrati patrimoniile separate: nu deschideti conturi impreuna, si atentie sa aveti dovezi cu chitante intotdeauna la bunurile de valoare pe care le achizitionati pe viitor ca sa dovediti provenienta matrimoniala. Nu puneti bani in comun sa cumparati lucruri de valoare. Ele vor deveni comune (sau proprietate in cote de participatie) si sunt executabile (sesizabile).
La noi nu exista inca jurisprudenta stabilizata pe conventii matrimoniale (fiind o institutie noua la noi) dar o conventie nu este sfanta. Daca sotii se comporta cu banii ca si cum ar avea totul in comun, atunci conventia matrimoniala poate fi rasturnata cu dovezi de catre creditori.

Ideea este ca pentru orice bun pe care vreti sa il protejati fata de creditori sa aveti provenienta clara a fondurilor si dovada.


Paula17 a scris:

Nu e vorba de bunurile comune pana acum. Nu acestea le impartim . E vorba strict de a face separatie de bunuri pt a putea achizitiona un imobil iar acesta sa fie trecut pe mine si sa nu poata fi executat pt datorii ale sotului dinainte de casatorie. Ma intereseaza ca daca odata facuta aceasta separatie exista riscul de a fi anulata si sa ne trezim cu excutate silita chiar daca e trecuta pe.mine

Alte discuții în legătură

Contract prenuptial / prenup in romania AndraC21 AndraC21 Buna ziua! Aveti idee daca contractul prenuptial (prenup-ul in engleza) este regasit si in legislatia romaneasca? Am cautat informatii pe aceasta platforma ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial amuliu amuliu Buna ziua. Ma voi casatori peste cateva luni. Eu am un apartament luat prin credit ipotecar, viitorul sot are casa, bani si masini , dar toate bunurile sunt ... (vezi toată discuția)
Intentionez sa ma casatoresc si am nevoie de un sfat \"prenuptial\" draga55 draga55 Intentionez sa ma casatoresc intr un viitor apropiat si va scriu din dorinta de a fi sfatuita ,din timp, asupra ce e mai bine sa fac, pt a ma simti protejata ... (vezi toată discuția)