In cazul acesta este si mai simplu. Daca nu aveti nimic de impartit pana acum, incheiat un contract postnuptial.
Contractul incheiat inainte de casatorie se cheama contract PREnuptial, si in timpul casatoriei, POSTnuptial. Transmutatia este schimbarea caracterului unui bun din "comun" in "separat" sau invers. Dar nu va bateti capul cu limbajul juridic, acesta este specializat si nu se gaseste in DEX. DEX este pentru scolari. Fiind o specializare foarte stricta (avocati matrimoniali), foarte multi av. generalisti nu cunosc termenii specializati (si nu ii blamez)
In lege, se numeste, mai simplu, "conventie matrimoniala".
Se incheie la Notariat si este valabila pentru viitor si se publica in RNNRM (Registrul Național Notarial al Regimurilor Matrimoniale)
RNNRM este un registru electronic ținut la nivel național de către UNNPR în care se înscrie, cu efect de opozabilitate regimul matrimonial adoptat de soţi: convenţiile matrimoniale si actele de modificare a regimului matrimonial.
Pe viitor, atentie foarte mare. Desi veti avea conventie matrimoniala, trebuie sa faceti eforturi sa patrati patrimoniile separate: nu deschideti conturi impreuna, si atentie sa aveti dovezi cu chitante intotdeauna la bunurile de valoare pe care le achizitionati pe viitor ca sa dovediti provenienta matrimoniala. Nu puneti bani in comun sa cumparati lucruri de valoare. Ele vor deveni comune (sau proprietate in cote de participatie) si sunt executabile (sesizabile).
La noi nu exista inca jurisprudenta stabilizata pe conventii matrimoniale (fiind o institutie noua la noi) dar o conventie nu este sfanta. Daca sotii se comporta cu banii ca si cum ar avea totul in comun, atunci conventia matrimoniala poate fi rasturnata cu dovezi de catre creditori.
Ideea este ca pentru orice bun pe care vreti sa il protejati fata de creditori sa aveti provenienta clara a fondurilor si dovada.
Paula17 a scris:
Nu e vorba de bunurile comune pana acum. Nu acestea le impartim . E vorba strict de a face separatie de bunuri pt a putea achizitiona un imobil iar acesta sa fie trecut pe mine si sa nu poata fi executat pt datorii ale sotului dinainte de casatorie. Ma intereseaza ca daca odata facuta aceasta separatie exista riscul de a fi anulata si sa ne trezim cu excutate silita chiar daca e trecuta pe.mine