Buna seara!
In luna august s-a vehiculat ideea ca guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au redobândit sau achiziţionat locuinţa prin Legea 112/1995 cumpără şi terenul aferent, deţinut de primării.
Stiti cumva daca acesta lege a fost votata si daca este aplicata la ora actuala?
Este vorba de Lg.1/2009, dar normele de aplicare in care se vorbeste despre aceste terenuri nu sunt inca in vigoare, pt.ca guvernului nu-i convine cum suna ele, tocmai privitor la aceste curti ale imobilelor.Legea a fost promovata de Voiculescu si el nu este in aceeasi "barca" cu acest guvern, asa ca...rabdare si curaj.
Eu am inteles ca ar fi vorba despre un proiect al unei legi noi, nu de normele la legea 1/2009 si ca Boc ar fi avut initiativa in acest sens. Proiectul se gasea pe site-ul anrp dar acum nu il mai gasesc.
Citat de pe hotnews.ro:
"Guvernul a pregatit un proiect de lege care stabileste ca proprietarii de case nationalizate care au redobandit sau achizitionat locuinta prin Legea 112/1995 cumpara si terenul aferent, detinut de primarii, operatiuni din care estimeaza ca va obtine 4 miliarde lei, din care 3 miliarde lei in 2010, anunta Mediafax.
"Chiriasii care au dobandit sau dobandesc proprietatea apartamentelor cumpara de la unitatile administrativ teritoriale terenurile din proprietatea privata a acestora, aferente apartamentelor respective. In cazul in care unitatea locativa este compusa din mai multe apartamente, face obiectul vanzarii si cota parte de teren aferenta spatiilor cu destinatie comuna", se arata in proiectul mentionat.
In document se stabileste totodata ca "se supun obligatiei chiriasilor, mostenitorii acestora si cumparatorii subsecventi".
Pretul de vanzare al terenului va fi stabilit la valoarea de piata, pe baza unui raport de evaluare intocmit de evaluatori autorizati si aprobat de consiliul local, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Nu vor fi vandute terenurile aflate in procedura de revendicare administrativa sau judiciara.
Un miliard de euro
"In actuala situatie de criza, vanzarea acestor terenuri reprezinta o sursa de venit care ar echilibra balanta bugetara a unitatilor administrativ teritoriale. Procedura a fost discutata la nivel politic si s-a decis sa fie introdusa in programul anticriza, pentru cresterea veniturilor bugetare", au declarat surse ministeriale.
Guvernul estimeaza ca din aceasta tranzactie va obtine la bugetul local, in 2009 si 2010, un plus de patru miliarde lei (aproximativ un miliard de euro), din care trei miliarde de lei anul viitor.
Drept sau obligatie?
Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au aratat ca, pana in prezent, proiectul de lege nu a fost transmis institutiei in vederea formularii de observatii, dar au precizat, referitor la nuanta imperativa a textului (care face referire la "obligatia chiriasilor"-n.r.), ca, potrivit dreptului comun in materia contractelor civile, contractul de vanzare-cumparare se incheie prin consimtamantul partilor, acordul de vointa intre parti fiind intotdeauna necesar, cu exceptiile prevazute de lege.
Ei explica astfel ca, necunoscand motivele care au stat la baza elaborarii propunerii legislative, nu pot preciza daca s-a dorit sa se instituie dreptul sau obligatia proprietarilor de a cumpara terenul aferent.
Legea 112/1995 a permis fostilor proprietari sa primeasca in natura, prin retrocedare, imobilele trecute in proprietatea statului dupa 6 martie 1945. Imobilele nerestituite in natura au fost cumparate de chiriasii titluari de contract.
Terenurile aferente au ramas insa in proprietatea privata a primariilor, locatarii avand doar drept de folosinta asupra acestora."
Sa facem putina lumina pentru situatia aceasta:
art. 9, legea 112 - Chiriaşii titulari de contract ai apartamentelor ce nu se restituie în natură foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora pot opta, după expirarea termenului prevăzut la art. 14, pentru cumpărarea acestor apartamente cu plata integrală sau în rate a preţului.
Apartamentele, cum eronat le spune in lege, sunt de doua feluri:
apartamente situate in imobile cu mai multe apartamente (adica mai multi chiriasi in acelasi imobil) si
case folosite de un singur chirias
Astfel, chiriasi care au cumparat apartamentele in baza legii 112, au dobandit si terenul aferent apartamentului respectiv (doar cel de sub constructie). Cei care au dobandit apartamentele din imobilele cu mai multe apartamente au dobandit si cota parte din terenul de sub imobilul respectiv. Chiriasii care au dobandit casa pe care o foloseau singuri au dobandit si 100% din terenul de sub casa.
Dar ce se intampla cu terenurile de langa imobile (multe au si o curte) si cu curtile acelor case (scuzati cacofonia)?
Ei bine, tot legea 112 spune la art 26: "Suprafeţele de teren preluate de stat sau de alte persoane juridice, aflate la data de 22 decembrie 1989 în posesia acestora şi care depăşesc suprafaţa aferentă construcţiilor, rămân în proprietatea statului."
Astfel, chiriasii au cumparat in baza legii 112 doar apartamentul/casa si terenul de sub aceste constructii (sau cota parte de sub imobil in cazul apartamentului) DAR NU SI CURTILE de langa imobile care au ramas in proprietatea statului.
Si uite asa ma gasesc in situatia in care desi sunt proprietar pe casa in care am stat cu chirie pana in '96 si pe terenul de sub ea, curtea acesteia apartine statului si de atunci tot platesc chirie an de an pentru ea si ma ploconesc pe la primarie sa imi prelungeasca contractul de inchiriere cand expira (se prelungeste anual).
Opinez ca legiuitorul s-a gandit ca poate apare fostul proprietar si revendica imobilul si terenul si ar fi mai bine ca macar terenul sa ramana la stat ca sa poata fi retrocedat si cu ocazia asta mai incaseaza si niste chirii la buget an de an. Altfel nu vad niciun motiv pentru care am avut dreptul sa cumpar casa dar nu si curtea aferenta acestei case si pe care o folosesc de zeci de ani.
Normal mi se pare ca, daca fostul proprietar nu a aparut din 89 si pana acum si daca nu exista niciun litigiu pe acel teren (curte), sa il (o) putem cumpara.
In acea curte nu pot face nimic (decat sa depozitez anumite lucruri si sa parchez masina) pentru ca niciodata nu sunt sigur daca primaria va mai dori sa prelungeasca contractul de inchiriere sau nu. Pentru atata lucru platesc cateva milioane bune la stat chirie an de an. Macar daca puteam face un garaj, o anexa... dar cum sa fac o atare investitie fara sa fiu sigur ca anul urmator o sa mai fiu chirias al celei curti?
Situatia asta am intalnit-o la multe imobile in Ardeal. Acolo am vazut ca fostilor chiriasi care au cumparat casele in baza legii 112 li s-a constituit dreptul de proprietate pe curtile acelor case (in baza legii 18). Ilegal, desigur ca nu poate opera constituirea dreptului de proprietate in aceste cazuri dar omeneste consider ca a fost solutia cea mai buna pentru a nu jepcari omul efectiv ani in sir.
Curtile/terenurile din jurul imobilelor cumparate prin Legea 112 sunt in proprietatea statului si inca nu s-a votat o lege care sa permita cumpararea terenurilor respective; practic deocamdata se afla in posesie proprietarilor imobilelor numai terenul de sub aceste imobile. Unii proprietari de astfel de imobile au inchiriat curtea de la Primarie si achita o chirie lunara, altii au curtea doar in folosinta si nu achita chirie; daca proprietarul unui astfel de imobil cumparat prin Legea 112 doreste sa extinda imobilul existent sau daca doreste sa il demoleaze pe cel vechi si sa construiasca unul nou cu o amprenta mai mare, poate solicita la AFI concesionarea terenului necesar extinderii. Concesionarea se face cf. Hotaririi 211 din 11/27/1997 pe 49 de ani. Restul curtii, pe care nu se construieste, nu se poate concesiona. In cazul curtilor mai mari,exista pericolul sa apara o alta persoana fizica sau juridica straina si sa doreasca sa construiasca ceva pe terenul aflat in folosinta tacita de catre proprietarul imobilului. Spre ex. construieste ceva pe un teren vecin si se extinde partial si in curtea dvs. Acea persoana straina poate obtine concesionarea suprafetei necesare si te poti trezi cu pierderea unei cote parte din curtea initiala. Asta bineinteles daca constructia vecina respecta reglementarile de urbanism in vigoare. Din acest motiv este bine in unele cazuri, sa existe un contract de inchiriere cu Primaria fiindca te poti proteja de astfel de incidente, chiar daca achiti o chirie, care se pare ca este inca modica. Din cate stiu, Primaria nu te poate forta sa semnezi un contract de inchiriere si tocmai din acest motiv se cauta acum solutii de a-i impozita si pe cei care au in folosinta astfel de curti fara a plati chirie.
rog lamuriri cu privire la "Concesionarea se face cf. Hotaririi 211 din 11/27/1997 pe 49 de ani." mai concret unde poate fi citit acest act normativ ? multumesc
Alte discuții în legătură
Intrebare
gianialex-nicoleta
sunt al treilea proprietar al unei case cu legea 112,dar care nu s-a revendicat,va rog sa imi spuneti daca cu terenul aferent casei in suprafata de 66 mp,pe ... (vezi toată discuția)