avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public

Buna seara,
Un functionar public poate sa fie colaborator la o firma de asigurari, este compatibil sau nu ?
Multumesc
Functionarii publici nu pot avea nici o alta sursa de venituri profesionale cu exceptia activitatii didactice in invatamintul superior
Incompatibilitatile privind functionarii publici sunt reglementate prin Legea nr. 161/2003. In opinia mea, calitatea de functionar public este incompatibila cu cea de colaborator la o firma de asigurari.

ART. 94
(1) Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica.
(2) Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:
a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
b) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale;
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata;
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.
(2^1) Nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2) lit. a) si c), functionarul public care este desemnat printr-un act administrativ, emis in conditiile legii, sa reprezinte sau sa participe in calitate de reprezentant al autoritatii ori institutiei publice in cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite in temeiul actelor normative in vigoare.
ART. 96
(1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc pentru raspunsuri. Speram si eu sa -mi mai rotunjesc veniturile dar daca nu se poate asta este. Mare pacat pentru ca din 900 de lei pe luna este foarte greu sa faci fata preturilor mari si mai ales utilitatilor inevitabile apa, lumina, gaz, telefon, tv, pentru mancare si medicamete daca ai nevoie (Doamne Fereste), nu mai vorbim. Trebuie sa fiu foarte mandra ca sunt functionar public in Romania. Imi pare rau ca nu mai am varsta si nici voce pentru a ma lansa cu muzica care se poarta acum adica cu imposibilele manele.
Multumesc
Legea nr. 7 /2004
"ART. 6
Loialitatea faţă de Constituţie şi lege
(2) Funcţionarii publici trebuie să se conformeze dispoziţiilor legale privind restrângerea exerciţiului unor drepturi, datorată naturii funcţiilor publice deţinute."
Am auzit ca cica, meseriile de tinichigiu si ospatar ar fi la mare cautare prin Romania.... :P. Daca nu va mai coafeaza cea de functionar public, puteti incerca. :)
Evident, era o gluma, si d-na. Gabriela Pintea v-a informat foarte corect, dvs. casi fct. public, puteti desfasura si alte activitati, in afara functiei publice, doar in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice. :)
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
mihaicalinescu2005, utilizator
Legea 330/2009 aduce si o veste buna:
"Art. 52. - La 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, alineatul (1) al articolului 96 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
"Art. 96. - (1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului."

Asa ca...succes ca si consultant de asigurari:)

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate functionar public liana16 liana16 Functionar public - poate detine functia de consilier judetean si pe aceea de membru in consiliul de administratie al unei societati comerciale ? (vezi toată discuția)
Functionar public si profesor ContSters81274 ContSters81274 sunt functionar public in cadrul primariei. pot fi si profesor isuplinitor caliificat in acelasi timp? (vezi toată discuția)
Functionari publici in asociatii. Iohanat Iohanat Un functionar public poate face parte din Consiliul director al unei asociatii? (vezi toată discuția)