Buna ziua.
Am o problema si va rog sa ma lamuriti daca se poate.
Am lucrat la o firma care intre timp a intrat in insolventa (asa sustine patronul). Eu ramanand insarcinata nu a putut sa imi desfaca contractul de munca. Cerandu-mi drepturile pe concediile prenatale acesta sustine ca nu are bani sa mi le plateasca. Urmeaza ca saptamana viitoare sa nasc si as vrea sa mi se plateasca aceste concedii.
Va rog sa ma indrumati ce trebuie sa fac spre rezolvarea problemei si sa imi spuneti ce acte imi trebuiescpentru ca eu sa beneficiez de indemnizatia copilului dupa ce acesta se naste. Multumesc
In cazul in care angajatorul isi inceteaza activitatea plata concediului va fi preluat de casa teritoriala de sanatate.
Conform art.13 din O,U,G,111!2010 drepturile reprezenrand indemnizatie sau stimulent de insertie se acorda pe baza de cerere,insotita in mod obligatoriu de :a)copia actului de identitate al solicitantului si copia certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul
b)actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul in caz de adoptie sau plasament
c)actele doveditoare ale indeeplinirii perioadelor ,altele decat cele de salariat,pentru stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei(somaj,concediu crestere copil etc.)
d)dovada eliberarta de angajator sau organele competente privind veniturile realizate
e)dovada privind suspendarea activitatii petru perioada in care se solicita concediul de cresterea a copilului
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul. (3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Concedi medical
Carmenkamy
Buna ziua ,Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca concediul medical pe Ianuarie si Februarie2018 .Am fost la Casa de asigurări si bani au fost virati în contul ... (vezi toată discuția)