avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributii elev angajat cu 6 ore/zi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributii elev angajat cu 6 ore/zi

Vreau sa angajez cu cim de 6 ore/zi un elev in varsta de 17 ani pe perioada vacantei acestuia. Salariul sau de incadrare va fi 1425 lei . Contributiile le voi plati la acest brut sau la 1900 lei?
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ionita Cristina Avocat , Avocat 11:43, 25 Ianuarie 2019
Buna ziua,

Trebuie să îl încadrați pe salariul minim, nu pe suma de 1425. Minorul nu poate munci mai mult de 6 ore. Asta nu inseamna ca va primi mai putin bani decat 1900 lei. Contribuțiile le veti plati la cea din urma suma.

Asta am observat ca e practica si interpretarea dispozițiilor codului muncii.
Contributiile se platesc la brut.
Contribuțiile se vor plăti la suma de 1900 lei, iar elevului ii va reveni salariul net dupa plata contribuțiilor.
Conform Codului Fiscal art.146:
(51) Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

(52) Prevederile alin. (51) nu se aplică în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre următoarele situații:

a) sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2018
elenazan, utilizator
Potrivit art. 146 alin. (6) din Codul fiscal: Pentru elevi, în cazul în care din calcul rezultă o bază lunară de calcul mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 143 alin. (2), cota contribuţiei de asigurări sociale se aplică asupra echivalentului a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, pe fiecare loc de realizare al venitului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii privind angajarea unui pensionar Daliborka Daliborka Buna ziua, in cazul in care, un angajator angajeaza un pensionar cu norma de lucru : 4 ore/zi cu 900 lei brut; in acest caz plateste contributiile aferente ... (vezi toată discuția)
Plata cas dorinstancescu dorinstancescu buna ziua. INTREBAREA 1: NU sunt salariat, in ianuarie 2017 castig ca pfa 900 lei. idem in toate lunile lui 2017. in 2018 cat CAS (contributie pt pensie) ... (vezi toată discuția)
Impozit pe chirii din anul 2014, calcul baza de impozitare LuandaCazan LuandaCazan Buna ziua, am o intrebare intrucat nu am reusit sa inteleg mai nimic din cum este explicata baza pentru impozitare in articolul de lege prezentat pe site-ul ... (vezi toată discuția)