avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza judiciara topografica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza judiciara topografica

Sunt parat intr-un dosar de granituire si as dori sa mi spuneti daca as putea depune o expertiza judiciara topografica pe cheltuiala mea, deoarece expertul desemnat de instanta a facut o expertiza total eronata (probabil a fost cumparat de reclamanti ) si judecatoarea nu a fost de acord cu o altă expertiza, cu toate ca am depus poze de deasupra proprietatii si schita satului realizata prin anul 1983, imi spuneti va rog daca este legal sa depun o noua expertiza si cam ce efect ar avea ?
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2018
Iondalea, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:06, 31 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bineinteles ca poti depune o expertiza topografica, si este recomandabil sa angajezi 3 dintre cele mai prestigioase nume din topografia romaneasca. Sa stii ca nu este scump.
Numai asa poti sa combati un expert corupt (cumparat de partea adversa)
Judecatorul nu poate refuza o expertiza realizata de ingineri cu prestigiu (unul e bine sa fie profesor) atunci cand contrazice expertiza realizată de un alt expert.
Judecătorii nu refuză expertize, dar nici nu le place să aprobe expertize din banii statului.
Dacă plăteşti, desigur că îţi va permite să depui câte expertize vrei.
De asemenea, poţi cere proba cu martori, poţi obţine scripte, schiţe şi planuri cadastrale autentificate din Registrele oficiale, etc.
Dacă eşti absolut sigur că ai dreptate, poţi combate un expert corupt cu MARE UŞURINŢĂ.
Este o chestiune pur tehnică.

Dacă este o CHESTIUNE JURIDICĂ, de DREPT, nu de fapt, adică nu e o problemă de măsurătoare, atunci expertul nu are cu ce să te ajute.
Multumesc frumos pt raspuns, într-adevăr problema este strict de la masuratoare ( rea vointa ) si spun lucrul acesta deoarece eu am terenul masurat de un inginer topograf nejuridic. Referitor la proba cu martorii a adus 2 martori mincinosi ( neamuri din sat , oameni fara Dumnezeu ) iar eu la randul meu am adus doi vecini care au spus doar adevarul.
Mai trebuie sa mentionez ca vecinul reclamant din dosar lucreaza de peste 30 de ani si in prezent la Oficiul de Cadastru Caras Severin si se pare ca are o mare influenta asupra expertilor din zona, nu am nici o sansa doar daca o sa caut in alte judete .. si sper sa gasesc un expert mai tanar ( incoruptibil ) doar atunci va iesi cu siguranta adevarul la suprafata .
P.S. Dosarul este pe rol de aprox. 4 ani si are urmatorul termen pe 26 septembrie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2018
Iondalea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti depune orice document doriti la dosarul cauzei. Trebuie sa stiti insa ca instanta de judecata este singura in masura sa aprecieze documentele aflate la dosar si sa dea o hotarare.
Parerile extrajudiciare (indiferent de pregatirea profesionala si titlurile academice detinute de catre expertii extrajudiciari) pot fi opozabile concluziilor expertului tehnic judiciar desemnat de instanta sa efectueze expertiza tehnica judiciara, numai daca instanta de judecata si le insuseste.
Daca instanta nu a aprobat o contraexpertiza si hotararea acesteia va fi nefavorabila dvs. puteti declara apel si invoca drept motiv neaprobarea unei contraexpertize solicitate. Posibil ca instanta de apel sa tina cont de raportul extrajudiciar depus de dvs. la dosarul cauzei si sa dispuna o contraexpertiza sau completarea raportului de catre expertul initial desemnat, in scopul confirmarii/ infirmarii concluziilor raportului extrajudiciar.
Referitor la afirmatia ca expertul este corupt si la afirmatia referitoare la martori mincinosi, fiecare utilizator trebuie sa tina cont de faptul ca trebuie prezentate dovezi si intr-o democratie prezumtia de nevinovatie primeaza.
Este utila o informatie, legata de costuri: o expertiza extrajudiciara sau o contraexpertiza aprobata de instanta de judecata este platita tot de catre partea care a solicitat-o (in speta de fata, utilizatorul care a deschis discutia). La finalul procesului, partea care castiga procesul poate cere instantei de judecata sa aprobe recuperarea cheltuielilor de judecata de la partea care a pierdut procesul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi dacă este vorba de declaraţii înseamnă că este vorba de cine este posesorul terenului în litigiu.
Nu pare să fie o problemă de măsurători, ci de întindere a terenului posedat, probabil durată a posesiei, etc.
Asta nu mai e o chestiune de cadastru. Ei măsoară ce pretinzi tu şi măsoară ce pretind adversarii.
Topograful nu măsoară ce vrea el. El măsoară pretenţiile voastre.
Topograful nu e jurist.
Ar trebui să spui mai clar care este litigiul. S-ar putea să nu ai dreptate.
Topograful extrajudiciar nu masoara ce vrea el si nici ce vrea clientul. Chiar daca este vorba de o expertiza extrajudiciara, expertul are obligatia profesiei de a se raporta la documente oficiale puse la dispozitie de solicitant.
Topograful extrajudiciar poate compara datele din documentele oficiale cu cele masurate de el pe teren si sa traga concluziile care se impun.
Autorizarea expertilor tehnici judiciari, dar si a expertilor tehnici extrajudicari se deruleaza cu respectarea prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara.
Topograful care nu este expert tehnic judiciar si nici expert tehnic extrajudicar poate masura orice i se arata pe teren, face schite si incaseaza banii. Astfel de schite nu au valoare juridica.
Declaratiile referitoare la posesorul terenului date de martori se iau de catre instanta si se afla la dosarul cauzei. Expertul extrajudiciar sau judiciar nu ia astfel de declaratii.

Alte discuții în legătură

Topografiere teren viorel77 viorel77 În ce constă lucrarea de expertiză topografică a terenului extravilan si intravilan (practic)? (vezi toată discuția)
Planters impotriva expertizei judiciare Marius8201 Marius8201 Buna ziua In primul rand vreau sa spun ca e prima oara cand scriu pe forum ,deci scuzati greselile de ecprimare. Am avut un proces de partaj cu nepotii ... (vezi toată discuția)