Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva pareri.
Sunt functionar public. Directorul general al institutiei unde lucreaz a hotarat sa ne bage in comisia de disciplina pe mine si pe inca 3 colegi.
Pana in momentul de fata nu am primit nici o adresa/instiindare/decizie prin care sa ne fie aduce la cunostinta intr-un mod oficial acuzatiile. Directorul a facut doar o sedinta in care a prezentat, verbal, intr-un mod vag si evaziv cam care considera el ca ar fi abaterile noastre disciplinare. Dupa aceasta sedinta am primit toti o decizie prin care ne este precizat ca, conform legii 188/1992 art. 77 alin. (7) pe perioada cercetarii administrative suntem mutati in cadrul altui serviciu (cica pentru a nu influienta cercetarea). Dupa ce a dat aceasta decizie directorul a plecat in concediu.
Problema este ca ne-a mutat pe toti pe posturi pentru care nu avem pregatirea necesara si care nu au nici o treaba cu posturile noastre de drept. Programul nostru de lucru era 8:00-16:00 acum am fost mutati la servicii in care se lucreaza in ture, inclusiv de noapte.
A trecut aproape o luna de la decizia de mutare si pana in prezent tot nu am primit nici o instiintare cu ce abatere disciplinara se considera ca am comis.
Care sunt termenele? Cat poate sa dureze aceasta comisie de disciplina? In cat timp ar trebui sa ne fie aduse la cunostinte faptele? Este legal sa fii mutat pe un post pentru care nu ai pregatirea si instruirea necesara?
Nu sunt specialist in acest domeniu, dar va aduc spre cunostinta o speta care a fost pe rolul unei instante de judecata, in care era reclamata o institutie publica si in care eu am fost numit expert contabil. Reclamanta era un medic de prestigiu, care era in conflict cu managerul spitalului. Ce a facut managerul? A mutat-o la o alta sectie, pe perioada cercetarii disciplinare, apoi in cardasie cu Consiliul Local, a restrans numarul de paturi in sectia respectiva si a disponibilizat medicul.
Ceea ce a facut seful dvs, ma duce cu gandul la o miscare de acelasi gen sau asteapta sa va dati singuri demisia. Cred ca ar trebui sa contestati in contencios administrativ masurile dispuse impotriva dvs, nu inainte de a consulta si un avocat.
Sesizarea la comisia de disciplina se depune în termen de maximum 1 an şi 6 luni de la data săvârşirii faptei sesizate ca abatere disciplinară şi trebuie însoţită, atunci când este posibil, de înscrisurile care o susţin.
La finalul perioadei de cercetare disciplinara, comisia de disciplina este obligata sa redacteze un proces verbal de constatare a abaterilor savarsite de catre angajati. Acest proces verbal trebuie comunicat inclusiv celor care au fost cercetati.
Ca sa fiti linistiti ca nu se emite aces proces verbal si veti fi in imposibilitatea de a contesta decizia, transmiteti periodic solicitare, prin posta cu confirmare de primire, sa va comunice rezultatele cercetarii disciplinare.
În termen de 5 zile lucrătoare de la data finalizării procedurii cercetării administrative , comisia de disciplină întocmeşte un raport cu privire la sesizarea în cauză,
În termen de 10 zile calendaristice de la data primirii raportului comisiei de disciplină, persoana care are competenţa legală de a aplica sancţiunea disciplinară va emite actul administrativ de sancţionare.