avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chirias rau platnic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chirias rau platnic

In oct. 2006 am inchiriat apartamentul proprietate personala unei societati comerciale cu titlu de sediu reprezentativ. Au achitat chiria cu oaresce intarzieri, dar au achitat-o. Nu le-am cerut penalitati, desi ele erau prevazute in contract. In oct. 2007 am prelungit contractul pe un an, deci el a expirat in oct. 2008.

Pentru perioada iunie 2008-oct. 2008 nu am primit nici un ban de la chirias, pe motiv ca nu are, sa-l pasuiesc. Am platit impozit pe chiria pe care nu am primit-o. Aflandu-ma in strainatate mi-e greu sa il bat la cap si nici nu are bani sa-mi dea. Din noiembrie 2008 sta pe gratis la mine in casa (neprelungire contract) si imi datoreaza 3 chirii restante. De altfel contractul nici nu ar fi putut fi prelungit, pentru ca asociatia de locatari refuza sa-si dea acordul pentru inchirierea catre firme.

Ma intorc din strainatate in curand si vreau sa-l scot din apartament. Ce posibilitati am, cu cat mai putin conflict?

Inteleg ca trebuie sa-i trimit somatie scrisa. Cu cat timp inainte? Ce trebuie sa scrie in ea? Exista un model undeva?

Multumesc!
Andreea
Cel mai recent răspuns: uncetatean , utilizator 16:59, 8 Octombrie 2022
intr-o prima faza ii puteti notifica prin intermediul executorului judecatoresc.
puneti-le in vedere sa-si plateasca debitul si sa evacueze imobilul, intrucat nu detin un titlu locativ in acest sens.

daca nu vor da curs notificarii nu va ramane decat sa investiti instanta cu actiunea de evacuare .
Neplata chiriei, pe trei luni , consecutive , conduce la posibilitatea constatarii si pronuntatii sanctiunii rezilierii .
Verificati dumneavoastra in ce conditii opereaza aceasta .Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea recuperarii chiriei neplatite, si a unor eventuale daune interese .

Si, daca chiriasii inteleg sa nu paraseasca imobilul , evacuarea va putea fi facuta numai daca e sesizata instanta de judecata.
Succes.
Multumesc!

Ulterior, cand voi inchiria altui chirias persoana fizica, pot cere garantii de bonitate (ex. adev. salariu etc.?)

In ceea ce priveste refuzul asociatiei de locatari de a-si da acordul pentru a inchiria unei firme - nu ma pot opune in nici un fel, nu? Daca ei nu sunt de acord, trebuie sa inchiriez unei persoane private?
daca ai contract citeste clauyele din contract si vezi cu cate zile inainte trebuie sa faci notificarea
Dragii mei...
Dupa lupte seculare care au durat...o eternitate in instante si notificari si termene, soldate cu pierderi uriase in timp ce chiriasul statea gratuit bine merci in locatie....am reusit sa gasesc zic eu o cale legala de a scapa de un chirias rau platinic.
desigur cu inserarea acestol clauze in contract, initial inchirierii :

,,
V. DREPTURI PROPRIETAR
Art. 5.
a)-Proprietarul are dreptul de liber acces in spatiu si a efectua in orice moment lucrari de intretinere si conservare al imobilului atat in interior cat si in exteriorul ei fara notificare speciala;Lucrarile efectuate pot fi de orice natura, de la reconditionare pereti, tecuieli,vopsitorii, tamplarie termopan usi si ferestre, placari ceramice, sape si termizolatii pana la modificari ale instalatiei electrice, instalatiei sanitare s.a.m.d.

b) -Pe durata perioadei lucrarilor, accesul si prezenta comodantului(proprietarului) si a persoanelor participante la lucrari va fi permisa , fara a se putea solicita despagubiri pentru perioada cat spatiul va fi afectat de lucrari.

c)- Proprietarul nu este tinut sa fixeze un anumit termen pentru finalizarea lucrarilor de renovare.

d)- In vederea finalizarii lucrarilor de renovare si conform normelor de securitate a muncii aflate in vigoare, proprietarul va putea efectua debransarea de la furnizorii de utilitati-electrica si gaz- avand in vedere ca este titular cu drepturi depline a contractelor respective de furnizare.

In nici un caz nu se vor putea solicita despagubiri pentru eventualele daune produse bunurilor chiriasului aflate in incinta spatiului sau pierderilor in activitatile acestuia desfasurate in perioada lucrarilor.

VI. CLAUZE REZILIERE –PACT COMISORIU GRAD IV

Art 6
a)-In cazul nerespectarii conditiilor acestui contract, partile au convenit ca acesta sa se desfiinteze de plin drept, fara somatie, fara punere in intarziere si fara interventia instantei de judecata, contractul avand forta juridica de titlu executoriu.

b)-Prezentul contract se reziliaza pentru neplata chiriei cu urmatoarea procedura :
- 1- 7 ale lunii termenul de plata al chiriei.
La expirarea acestui termen, dupa 5 zile calendaristice de intarziere, se notifica chiriasul pentru reziliere contract.
In data de 17 ale lunii contractul se reziliaza.
In data de 23 se elibereaza spatiul
In data de 1 ale lunii urmatoare se incep lucrarile de renovare si igienizare,proprietarii neasumandu-si nici o raspundere pentru bunurile chiriasului aflate in incinta.

e)- La 10 zile de la inceperea lucrarilor, bunurile comodatarului vor fi evacuate de catre comodant pe cheltuiala comodatarului.

e)-Intarziere plata utilitati fata de data scadenta stabilita de furnizor daca restantele depasesc 1/3 din garantie :
- 5 zile intarziere-notificare plata
- 10 zile- notificare reziliere contract
- 15 zile-debransare utilitati si reziliere contract inchiriere.

Zile se considera calendaristic cu incepere de la data scadentei facturilor respective.

Prezentele clauze au valoare de pact comisoriu de ultimul grad(grad IV).
,,

Mecanismul este functional 100% in conditiile in care atentie mare NU PERMITETI preluarea contractelor de utilitatilor de catre chirias.
Si cum contractul civil este legea partilor, sunt curios ce chirias mai sta fara electricitate si cu o echipa de muncitori ,,veseli'' tencuind peretii direct in capul lor...

Veti spune desigur ca orice contract care stipuleaza ca este titlu executoriu trebuie investit(in instanta),nu?
Asa este! va voi raspunde.Lasati in acest caz chiriasul sa va actioneze in judecata pentru daune si debransare de la utilitati.:)) si pana atyunci vedeti-va de treaba.
Sunt curios ce autoritate din lumea asta va va impiedica sa reziliati un contract(cel de la Enel de ex) al carui titular sunteti sau sa va impiedice accesul in propria casa pentru lucrari de ,,conservare" ca bun proprietar.Cu atat mai mult cu cat aceste drepturi oricum prezumate sunt stipulate si expres intr-un contract.

Am uitat sa specific-si mi-ar lua mult spatiu sa anexez tot contractul- ca se retine o garantie de o luna in avans si o garantie suplimentara pentru utilitati si daune.


Alte discuții în legătură

Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)
Chiriasul nu plateste chiria de doua luni Ionuti532 Ionuti532 Chiriasul nu plateste chiria de doua luni. Ce pot sa fac ca sal dau afara? Dupa cat timp si cum se procedeaza, si cat timp dureaza pana primesc apartamentul ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere a locuintei netcupeter netcupeter Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere. In \\"Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor ... (vezi toată discuția)