avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Vreau sa divortez, dar eu și soțul avem un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Vreau sa divortez, dar eu și soțul avem un apartament luat prin credit ipotecar.

Buna ziua. Sunt căsătorită de 3 ani dar din păcate nu mai merge relația noastră. Am cumpărat un apartament prin credit ipotecar. Dar am luat 80.000 lei din banca pentru ca diferența pana la 130.000 am avut-o noi,(bani după nunta)ar mai fi in jur de 65.000 lei de plata. Nu lucrez cu acte dar am hârtii care dovedesc ca mi-au intrat tot timpul bani pe numele meu, chiar mai mult decât câștiga soțul. As avea bani sa achit apartamentul dacă ar fi sa am posibilitatea, bani din vânzarea uni imobil dobândit înainte se căsătorie. Care ar fi partea soțului dacă eu achit apartamentul in caz ca ne judecam? Sa zicem ca apartamentul acum ar valora mai mult de cât am dat noi pe el (130,000) este mobilat utilat totul făcut după ce l-am cumpărat. Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 August 2018
Lipoveanca, utilizator
Buna ziua,
50%, 50% fiecare.
Daca aveti cum sa dovediti ca ati avut o contributie suplimentara (asa cum spuneti, cu bani obtinuti din vanzarea altui bun propriu) atunci acea parte va revine in totalitate si restul se imparte in mod egal.
In cazul bunurile comune ale sotilor, proprietate devalmasa, legea instituie o prezumtie de contributie egala la dobandirea acestora, asadar, cotele-parti din dreptul de proprietate pot fi egale.

Prezumtia sus amintita nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta cu orice proba contrara.

Prin urmare, sotii pot avea cote -parti diferite, in ipoteza in care se poate demonstra faptul ca au avut un aport financiar diferit.

Prin urmare, puteti solicita cote diferentiate la partaj.

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre soti nu are individualizata o cota -parte din dreptul de proprietate.


Aceasta urmeaza a fi definita prin partaj.

Instanta de judecata are in vedere , la partajare, criteriile generale anume veniturile realizate, situatia locativa a fiecaruia, actele de administrare efectuate.

Puteti cere atribuirea bunului, urmand a plati dumneavoastra ratele bancare aferente.

Sotul dumneavoastra poate fi despagubit, conform cotei-parti din dreptul de proprietate.

Atat activul patrimonial , cat si pasivul sunt supuse impartelii.

Asadar, cereti si partajarea imprumutului perfectat, acesta reprezinta o datorie comuna , contractata in vederea platii imobilului, proprietate devalmasa.

Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal ... (vezi toată discuția)
Schimbare cote proprietate marina49 marina49 In timpul casatoriei am vandut un apartament proprietate personala ce il detineam dinainte de casatorie. Am mai pus langa banii incasati o suma egala cu cea ... (vezi toată discuția)
Partaj Maruscuta Maruscuta După 5 ani de la căsătorie am devenit proprietari ai apartamentului in care locuiam ca si chiriași. Cu o parte din suma a contribuit socrii mei. Acum dupa ... (vezi toată discuția)