avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... În cuantumul indemnizației de creștere copil intră ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

În cuantumul indemnizației de creștere copil intră și veniturile obținute din concediul de maternitate, sau exclusiv veniturile impozitate plătite de angajator?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajuitati sa inteleg daca in cuantumul indeminizatiei de crestere copil intra si veniturile obtinute din concediul de maternitate sau exclusive veniturile impozitate platite de angajator pana in perioada in care s-a intrat efectiv in concediu de maternitate(cele 126 zile)
multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:06, 7 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In baza de calcul al indemnizatiei de CCC intra toate veniturile realizate in cele 12 luni anterioare, inclusiv sumele platite pentru concediul de maternitate.

OUG nr.111/2010:

ART. 3
(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază;
b) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri;
c) suma încasată de persoana îndreptăţită, calculată potrivit legii de către plătitorul acesteia, pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma încasată de persoana îndreptăţită care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi independente determinat în condiţiile legii;
f) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi agricole determinat în condiţiile legii.
(3) Pentru persoanele care realizează venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut reprezintă salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.
(5) În situaţia prevăzută la art. 2 alin. (6), dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în ţară, cât şi în statele care aplică Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în ţară.
(6) Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.


ART. 2
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

Ultima modificare: Luni, 6 August 2018
ana-cer, moderator
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

pot fi ? sau e obligatoriu sa fie ? :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e obligatoriu, de aceea scrie "pot fi".
De exemplu:
- 12 luni angajata
- 10 luni somaj+2 luni angajata
- 12 luni studenta
- 6 luni somaj + 2 luni lucrate + 4 luni concediu medical,
etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei pentru crestere copil Iulia Stroea Iulia Stroea Buna ziua, As dori sa stiu ce venituri se iau in calcul pentru indemnizatia de crestere copil (in cazul in care sunt asociat intr-o societate se iau in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie urmare sot militar silviu_mirel silviu_mirel Indemnizatia primita de sotiile/sotii cadrelor militare (cf. Legii 80/1995) mutate in alta garnizoana in interes de serviciu se incadreaza in categoria ... (vezi toată discuția)