avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Înșelat de notar și de vânzător: am plătit o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Înșelat de notar și de vânzător: am plătit o sumă mult mai mare decât scrie în antecontract și acum mă cheamă să-mi restituie doar avansul. Dacă aveți ceva sfaturi aș aprecia

Buna ziua,

In data de 05 iunie 2018 am incheiat un Antecontract de vancare cumparare pentru un teren agricol.
Valoarea acestuia fiind de 75.000 Euro, mi sa propus de vanzator sa achit un avans de 60.000 Euro dar ca in contract sa apara un doar 10.000 Euro cu clauza ca la neefectuarea vanzarii sa primesc de 6 ori valoarea avansului, urmand ca diferenta de 15.000 Euro sa ii achit la finalizarea contractului.
Vanzatorul s-a folosit de Legea 17/2014, ce apare pe versoul antecontractului, care mie nu mi-a fost explicat/consemnat de notar si in urma cu cateva zile am primit o somatie pentru am ma prezenta maine 9 august 2018 la un executor judecatoresc sa ridic suma de 10.000 Euro, pentru ca acesta a facut un alt contract de vanzare cumparare pe data de 17 iulie 2018 cu arendasul... care este concubina lui...contract facut la acelasi notat.

Daca aveti ceva sfaturi as aprecia.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:35, 7 Februarie 2019
eu nu as fi dat un asemenea avans, mai ales in condtiile astea...Mergeti cu toate actele la un avocat si vedeti ce se mai poate fece... Bafta!
Dvs ati citit antecontractul înainte de a-l semna?
Ati solicitat explicarea paragrafelor pe care nu le-ați inteles și nu vi s-au dat?
În ce a constat exact paragraful cu Legea 17/2014?
Trebuie discutat cu in av specializat in drept penal pt a vedea ce sanse aveti in cazul formularii unei plangeri penale.Din pacate ati fost victima perfecta .Nu era ok sa achitati 60000 de e nici daca se consemna intreaga suma cu atat mai mult cat in act s a consemnat o suma mai mica decat in realitate.Va asteapta cativa ani de cheltuieli si asteptare pana la o eventuala solutionare a plangerii penale.existand chiar sanse sa nu recuperati nimic.
”Potrivit art. 1538 alin.(1) Cod civil, clauza penală este aceea prin care părţile stipulează că debitorul se obligă la o anumită prestaţie în cazul neexecutării obligaţiei principale.

Principala obligaţie ce îi revenea promitentei-vânzătoare, era aceea de a-i vinde promitentului-cumpărător terenul în litigiu, prin încheierea contractului de vânzare cumpărare în formă autentică.

Atunci când clauza este valabilă, creditorul poate opta între a cere executarea obligaţiei principale, dacă aceasta este posibilă, sau executarea clauzei penale.

Existenţa clauzei penale, nu-l împiedică însă pe creditor în cazul neexecutării în natură a obligaţiei principale, să ceară rezoluţiunea sau rezilierea contractului, dar creditorul nu poate cumula
executarea în natură cu clauza penală, stipulată numai pentru întârzierea în executare.

Va puteti adresa instantei, pentru rezolutiunea antecontractului, restituirea avansului dat , conform clauzei contractuale.

Notati antecontractul in Cartea funciara.
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
trandafir2, moderator
Multumesc pentru raspuns, desi eu am specificat notarului ca doresc notarea in CF acesta nu a facut-o, si tot acelasi notar la 1 luna a facut CV pe numele concubinei acestuia cu rolul de arendas.
Intre timp am aflat ca inca 3 persoane au fost inselati de aceeasi persoana "xxxxx yyyy" si respectiv "xxxx yyyy zzzz" la acelasi notar "xxxx wwww" la fel prin clauze abuzive.

[ link extern ] /

Ps: Imi cer scuze daca nu am voie sa postez nume in articole, sunt nou aici.

[interventie moderator ~ editat/sters numele persoanelor]
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Reziliere contract arenda teren extravilan Kuntay Musa Kuntay Musa Am incheiat un contract de arenda, eu fiind proprietarul. Arendasul a dorit sa cumpere terenul. De la bun inceput arendasul taraganeaza sub diferite motive ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemptiune assportiva assportiva Am un teren luat in arenda cu drept de preemtiune de ordinul 1 (dreptul de preempţiune al arendaşului la cumpărare), iar proprietarul terenului doreste sa ... (vezi toată discuția)