avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere rezidenta in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere rezidenta in Romania

Buna ziua, am o prietena nascuta in Romania, de la varsta de 6 ani a locuit timp de 50 ani in Israel, acum doreste sa se intoarca in Romania. Are dubla cetatenie, romana si israeliana, are CNP si pasaport romanesc. Eu o pot lua in spatiu, daca este necesar sa dovedeasca ca are unde locui. Ce acte sunt necesare pentru obtinerea rezidentei si unde trebuie acestea depuse?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ardelean Iulia , utilizator 14:10, 18 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cetatenii romani pot sta in Romania cat vor si unde vor, nu pot primi permis de sedere in Romania.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O puteti lua in spatiu, daca este necesar sa dovedeasca ca are unde locui.

În conformitate cu art.86 din H.G.1375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor români :
(1) Pentru înscrierea mentiunii de stabilire a resedintei în actul de identitate, persoana interesata se adreseaza Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor pe raza caruia locuieste temporar, completând în acest sens Cererea pentru înscrierea în actul de identitate a mentiunii privind stabilirea resedintei, la care anexeaza urmatoarele documente:
- actul de identitate în care urmeaza a se înscrie mentiunea de stabilire a resedintei ;
- documentul cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie ;
(2) În situatia în care solicitantul nu detine un act privind titlul locativ, încheiat în conditiile de valabilitate prevazute de legislatia româna în vigoare, gazduitorul sau dupa caz, reprezentantul sau legal îsi va exprima consintamântul privind stabilirea resedintei, în prezenta personalului.
(3) În situatia în care gazduitorul nu se poate prezenta la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, declaratia de primire în spatiu poate fi consemnata la notar public ori în fata politistului de ordine publica din cadrul unitatii de politie pe a carei raza teritoriala este situat imobilul.
Buna ziua, multumesc Cornel Vasile pentru raspunsul clar si documentat.
1. Prietena mea are pasaport romanesc, in acesta se va adauga noua adresa de domiciliu?
2. Daca doreste sa-si faca buletin/carte de identitate, se va adresa tot Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor?
3. Daca eu doresc sa o iau in spatiu, unde declar aceasta, la ce institutie a statului ? Si in ce documente va figura ea, fiind luata la mine in spatiu? Va aparea in extrasul de CF al apartamentului pe care il detin?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2018
Ardelean Iulia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viză de flotant Mădălina Alexandra D Mădălina Alexandra D Bună ziua. Dacă eu stau în chirie cu contract înregistrat la finanțe nu e nevoie de prezența proprietarului pentru ca mie să mi se dea viza de flotant. ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat intre o persoana fizica si un ii spidii99 spidii99 Am inchiriat un imobil,cu contract de inchiriere inregistrat la anaf pentru am deschide un ii,intro alta localitate fata de cea de domiciliu. Cum procedez cu ... (vezi toată discuția)
Resedinta.domiciliu stabil. mircic1984 mircic1984 Daca locuiesc intr o alta localitate decat cea din buletin la o ruda deoarece in aceasta localitate am serviciul asta inseamna ca aici trebuie declarat ... (vezi toată discuția)