Buna ziua. Salariul de baza din contractul de munca e salariul brut. Salariul brut minus CAS,CASS si minus impozit= salariul net. Este evident ca incasati lunar salariul net, nu brut. Pentru primirea salariului net semnati de regula fluturasi salariu sau stat de plata. Sau nu si de aceea il revendicati?
Sarutmainile da este vb de salariu de incadrare cel minim pe economie eu nu il incasesz nici nu semnez nimic vreau sa rezolv problema cat mai repede unde trebuie sa merg eu Luni imi dau demisia .
Eu incasesz doar diurna adica 350 de euro si atat si patronul imi spune ca este salariul in diurna eu iam spun diurna este ne impozabila cum imi platesti tu darile la stat
Si as vrea daca se poate un formular ptr cererea de demisie sa includa art 55 lit b si de concediu ne efectuat si salar multumesc anticipat
E vorba de o cerere de incetare a activitatii,in care scrieti de mana: Subsemnatul ........salariat al SC.....SRL in baza contractului de munca nr.....din data de....avand functia de.......va rog a-mi aproba incetarea activitatii incepand cu data de......din motive personale. Treceti data si semnatura angajat . Mergeti la registratura firmei si solicitati numar de inregistrare al cererii de incetare. Seful de acolo va decide daca va fi de acord cu cererea, pe loc sau cu preaviz.
Referitor la cerere compensare in bani a zilelor de concediu neefectuat si a drepturilor salariale neridicate, faceti la fel o alta cerere in care scrieti: Subsemnatul.....salariat al...., va rog sa procedati la compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuat la care am dreptul conform contract de munca nr....din data....respectiv 21 zile.La fel, redactati o cerere cu acelasi inceput in care spuneti ca doriti sa vi se efectueze plata salariilor restante aferente periodei cuprinse intre data incheierii contractului de munca si pana la data incetarii acestuia, respectiv..... La fel , semnati, datati si depuneti la registratura firmei cu nr de inregistrare. Daca nu functioneaza sau va refuza inregistrarea, trimiteti prin posta, scrisoare recomandata la sediul firmei.
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Ce sa va mai spun ca nu imi aproba cererea de demisie (acordul partilor) deoarece sa merg sa desk camionul etc astfel ma va santiona si sa suport eu consecintele asa si etc si eu iam spus ca mie scarba si sa sa ma bage 3 zile in fara plata si sa ma lase in pace eu am sa merg si la itm si am sa il dau si in judecata