avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract munca

Buna seara! Am lucrat timp de un an la un cazino, iar in luna decembrie, in data de 11 dupa tura de noapte, mi am scris demisia. Dimineata, cand tura mea s-a incheiat, eu am predat casa turei de dimineata, eu fiind sefa de tura, cu minus de casa in valoare de 900 lei (de obicei minusul nu se acopera in ziua respectiva, lasand situatia cu minus pana in ziua urmatoare deoarece de cele mai multe ori este vina sistemului online si daca nu este asa, fetele din ziua respectiva sunt obligate sa acopere suma) Ziua urmatoare am fost sunata sa merg la serviciu si mi s-a cerut sa dau declaratie ca voi acoperi jumatate din minus (pe tura fiind 2 fete) in cazul in care nu era o greseala de sistem. Dupa 2 saptamani am fost chemata sa iau salariul, moment in care mi s-au pus 2 conditii: ori platesc minusul integral, ori mi se vor taia banii adaugati la salariu care se platesc lunar pentru rulajul cazinoului (din luna noiembrie) Mi s-a cerut sa semnez ce situatie imi convine si am semnat foaia prin care ma obligam sa platesc minusul intreg. Am intrebat cand o sa primesc salariul pe luna decembrie si decizia de incetare si mi s-a raspuns ca demisia inca nu este acceptata si ca eu pentru zilele in care nu am venit figurez ca nemotivat. In data de 11.01.2018 mi s-a spus ca nu mi se pot da banii deoarece doamna ce se ocupa cu statele de plata a nascut, fara sa-mi precizeze o data cand imi voi putea lua banii si decizia de incetare. Ce pot face in acest caz? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 13 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. In speta, angajatorul doar ia act de vointa dvs de a inceta unilateral raportul de munca.

Codul muncii prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra demisie, nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei constituie contraventie si estesanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM.

3. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Adrixone Adrixone Buna ziua, Cum se procedeaza in cazul in care mi-am dat demisia dupa 2 saptamani de munca ( cu o notificare scrisa in prealabil ), contractul fiind semnat pe ... (vezi toată discuția)
Demisie Nicolaev72 Nicolaev72 Bună ziua!Soția mea a lucrat la o croitorie,și a depus demisia (scrisă de mână) în urmă cu 2 săptămâni......Dar nu a vrut sa o semneze nimeni.de ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului muncii VasileSTB VasileSTB Buna ziua! Am fost angajat ca agent de paza la o firma din Bucuresti, fiind din Targovite. Firma ne punea la dispozitie transportul. Obiectivele erau ... (vezi toată discuția)