avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcarea dreptului muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcarea dreptului muncii

Buna ziua! Am fost angajat ca agent de paza la o firma din Bucuresti, fiind din Targovite. Firma ne punea la dispozitie transportul. Obiectivele erau magazinele din Bucuresti Mega Image, Lidl etc. Am anuntat verbal ca vreau sa demisionez, iar angajatorul tot verbal mi-a raspuns ca am preaviz de 15 zile la penultima tura,am avut o problema personala si a trebuit sa plec mai devreme din tura cu 20 de minute. Am anuntat angajatorul si a spus ca nu are oameni care sa imi tina locul, am vorbit cu seful de magazin lidl unde nu eram in subordine, a zis ca este de acord si am plecat. La sfarsitul turei angajatorul a trimis pe cineva sa verifice daca mai sunt acolo. Dupa ce l-a instiintat, angajatorul m-a sunat si mi-a zis ca este ultima tura in care am venit si ma penalizeaza cu 500 ron la salariu. In ziua urmatoare contractul de munca a incetat prin neprezentare la serviciu, desi eram la prima abatere, iar salariu brut era 1900, deci minimul pe economie. Intrebarea mea este cum se poate lua 500 ron dintr-un salariu asa mic asta inseamna 40-45% din salariu. Alta neregula este ca nu am facut medicina muncii desi este gratuita de catre firma,acestia m-au amanat mereu si nu am facut-o niciodata. Ziua libera legala de 30 noiembrie nu a fost respectata. Eram obligat sa ma pontez 15 ore in cursul saptamanii cand intram in tura si 13 duminica, iar ulterior am obtinut pontajul oficial dintre Lidl si firma de paza acolo eram cu 16 ore in cursul saptamanii si 14 duminica, deci o ora la fiecare tura o pierdeam. Am aceste dovezi,hartii. In pontaj pe luna decembrie am lucrat 168 de ore, iar pe statul de plata apar cu 113, tinand cont ca am fost in concediu 5 zile pentru nastere copil. Am facut ore suplimentare neplatite, orele din contractul de munca nu erau respectate. Am sesizat ITM si am facut plangere, ce este de facut?
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2019
VasileSTB, utilizator
Cel mai recent răspuns: VasileSTB , utilizator 11:31, 9 Mai 2019
Fie asteptati raspunsul ITM-ului si vedeti ce masuri au luat. fie promovati o actiune in instanta.
Am primit răspunsul de la itm, mai târziu decât trebuia, dar răspunsul lor ii apară pe ei, în niciun caz pe mine, ba chiar spun ca au găsit în regula o parte din punctele pentru care am făcut plângere, iar la medicina muncii spun ca au fost sancționați.
Raspunsul a depins si de documentele prezentate controlului ... puteti sesiza forurile superioare ITM-ului : Inspectia Muncii /Ministerul Muncii
Din punct de vedere legal, ce șanse ar exista sa îmi primesc banii înapoi sa ma apar? Pot face plângere undeva?
Sanse aveti daca nu se intră in insolventa sau in faliment.

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

Alte discuții în legătură

Neplata salariului! Mihai4567 Mihai4567 Bună ziua, Din păcate pentru mine am facut prostia să mă angajez la firmă de pază mică de prin Bucureşti. Totul bine şi frumos până la ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit de angajator. ce pot face? cristi0888 cristi0888 Am lucrat la o firma care actual nu este in insolventa. Am plecat din firma pe desfintarea postului si am intrat in somaj. Dar firma are sa imi dea 4 luni de ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu skeptic skeptic Salut tuturor As dori sa va intreb daca este posibila recuperarea banilor dupa demisie. Mai exact situatia sta in felul urmator: am muncit 2 luni jumatate ... (vezi toată discuția)