Salut tuturor
As dori sa va intreb daca este posibila recuperarea banilor dupa demisie.
Mai exact situatia sta in felul urmator: am muncit 2 luni jumatate incepand cu iunie pana la mijlocul lunii august ca agent de paza la un hotel la o firma de paza. M-am inteles cu angajatorul ptr 900 lei pe luna programul fiind 2 zile de zi si 2 noaptea...programul nu a fost constant, uneori nu ma chema ptr ca nu avea nevoie si in prima luna am avut mai putine ture, dandu-mi la salariu doar 600 lei.
Luna iulie a decurs ok, iar dupa aceea la mijlocul lunii august mi-am dat demisia in temeiul art 81 alin 8 din legea nr 53/2003 fara sa ii instiintez cu 20 zile cat scria in constract.
Banii pe luna iulie i-am primit 900 dar ptr cele 2 sapt din luna august nu din care au fost 10 ture de noapte consecutive.
Acum va intreb pot rezolva ceva daca apelez la itm ptr recuperarea a jumate din salariu ptr luna august? sunt indreptatit? sau ma voi chinui degeaba?
Multumesc anticipat
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc pentru timpul acordat, voi inregistra o plangere prin email (se trateaza cu aceeasi prioritate plangerile prin email si cele la sediul institutiei?) si eventual voi merge si la tribunal intrucat din cate stiu eu sunt multi care n-au fost platiti si cu toate ca au fost la itm n-au rezolvat nimic (banuiesc ca au pe cineva acolo ptr ca nu cred ca dupa zeci de plangeri ei pot continua asa daca n-ar fi fost sanctionati)
Eu unul am trecut deja printr-o chestiune asemanatoare.
Avand in vedere ca ITM-ul NU il poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile, v-as sfatui totusi sa apelati la Tribunal!
Nu va ganditi neaparat la procese nu stiu cat de grele, multi fug de instante tocmai de frica.
Curaj, este dreptul dumneavoastra!