avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare sau nu

Buna ziua
Daca o persoana de sex feminin este privilegiată prin aceeași lege și articol de o persoana de sex masculin din aceeași categorie și care se referă la același lucru care îl fac ,nu se numește discriminare???
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 19 August 2018
Daca persoana beneficiaza de un tratament mai putin favorabil decat o alta persoana care a fost, este sau ar putea fi intr-o situatie comparabila, pe baza oricarui criteriu de discriminare prevazut de legislatia in vigoare, atunci avem de a face cu o discriminare.

1. Persoana care se consideră discriminată poate formula în fața instanței de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare discriminării sau anularea situației create prin discriminare, potrivit dreptului comun.

2. Angajaţii au dreptul ca, în cazul în care se consideră discriminaţi pe baza criteriului de sex, să formuleze sesizări/reclamaţii către angajator sau împotriva lui, dacă acesta este direct implicat, şi să solicite sprijinul organizaţiei sindicale sau al reprezentanţilor salariaţilor din unitate pentru rezolvarea situaţiei la locul de muncă.

În cazul în care această sesizare/reclamaţie nu a fost rezolvată la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajată care prezintă elemente de fapt ce conduc la prezumţia existenţei unei discriminări directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex în domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atât să sesizeze instituţia competentă, cât şi să introducă cerere către instanţa judecătorească competentă în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa, respectiv la secţia/completul pentru conflicte de muncă şi drepturi de asigurări sociale din cadrul tribunalului sau, după caz, instanţa de contencios administrativ, dar nu mai târziu de 3 ani de la data săvârşirii faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare si hartuire Andrioaiei Ciprian Andrioaiei Ciprian In ce conditii as putea sa dau in judecata angajatorul care m-a supus la hărțuire si discriminare ? (vezi toată discuția)
Discriminare la locul de munca. madalina2013 madalina2013 Cai legale de atac in instanta? Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii privind discriminarea la locul de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)
Pot să chem în judecată un coleg de servici pentru hărțuire morală? tcvs tcvs Bună ziua. Tatonările unui coleg de serviciu par că vor să mă împingă să mă demisionez. Unele acțiuni chiar par a fi de o astfel de natură. Doresc ... (vezi toată discuția)