Buna am avut un accident de masina de pe urma caruia a fost retinut permisul de conducere.Pana la urma am fost trimis in judecata si tot procesul a durat un an timp in care nu am avut permis.Dupa sentinta au zis ca permisul este anulat si trebuie sa astept un an dupa care pot sa ma duc sa iau din nou.Chiar asa este?Ce se intampla cu anul de proces?
Nu se intampla nimic, sunt cazuri in care se elibereaza dovada cu drept sau fara drept de circulatie. In primul caz exista posibilitatea prelungirii dreptului de circulatie cu cate 30 zile pana o hotarare definitiva a instantei de judecata, in cazul 2 nu exista aceasta posibilitate (de ex. accident cu victime pe fondul consumului de alcool, etc.).
Dupa ramanerea definitica a hot judecatoresti aveti posibilitate sa obtineti un nou permis fara a mai face scoala de soferi, se dau proba teoretica si practica.
Art. 116-OUG195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
Procesul dureaza o perioada (de la o zi la ani), se poate obtine un nou permis numai dupa un an de la data ramanerii definitive a hot judecatoresti.
Ex. procesul dureaza 7 ani, se da o hot jud de condamnare, in al 8 lea an se poate obtine un nou permis.
Acum v-ati lamurit?