avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca pierduta, dar detin o copie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca pierduta, dar detin o copie

Bună ziua. De curand părinții mei au constatat ca nu isi mai gasesc cartile de munca, dar detin copiile acestora. Cum ar trebui sa procedeze pentru a reconstrui cartile originale? Unde ar trebui sa mearga? Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 21 August 2018
1. Reconstituirea vechimii in munca (in cazul in care s-a pierdut carnetul de munca) se face pe baza adeverintelor de vechime, intocmite de catre angajatori/lichidatorii acestora in cadrul carora s-a prestat activitate in baza contractelor individuale de munca sau de catre inspectoratele teritoriale de munca pe baza unei cereri insotita de urmatoarele documente :
- Monitorul Oficial al Romaniei in care s-a publicat pierderea carnetului de munca;
- Copie C.I. / B.I.

2. Reconstituire vechime in munca :
Mai intai, este necesar sa se declare pierduta cartea de munca in Monitorul Oficial, prin care sa evidentiati demersurile de reconstituire a actului.

Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Cu o copie a anuntului se merge la toti angajatorii, care sa elibereze o adeverinta prin care sa reconstituie perioada de munca petrecuta in unitate. Aici problema este mai complexa, intrucat o parte din angajatori mai exista , iar unii nu. Astfel:

- pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa se mearga la fostii angajatori sa elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator

- pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care se va depune o solicitare in care trebuie sa se mentioneze datele de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care s-a lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde s-a publicat pierderea carnetului de munca.

- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa se mearga la fostii angajatori sa elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca Maria.ro Maria.ro Unde as putea să mă adresez pentru a scoate duplicat după cartea de muncă? (vezi toată discuția)
Pierderea cartii de munca ce se poate face atunci cad o persoana ... JOHNVASILE JOHNVASILE Pierderea Cartii de Munca Ce se poate face atunci cad o persoana si-a perdut cartea de munca si a indeplinit varsta de pensionare (vezi toată discuția)
Care este procedura de reconstituire a cartii de munca Child2Lead Child2Lead Buna ziua, care este procedura de reconstituire a unei Carti de munca pierdute? Multumesc (vezi toată discuția)