Firma pe care o reprezint a incheiat un contract de inchiriere a unui imobil, de la o firma romaneasca, platitoare de TVA. Firma proprietara emite in fiecare luna factura privind incasarea chiriei, insa factura nu contine TVA. Necontinand TVA-ul eu nu pot sa mi-l scad din contabilitate. Ce as putea face pentru a recupera TVA? Va multumesc
chiria nu contine tva pentru ca activitatea de inchiriere este activitate scutita , cf art 141 alin 2 lit e
Asadar nu puteti deduce tva , pentru ca ... nu exista
:)
Chiar daca in contract scrie ca in valoarea chiriei e cuprins si TVA-ul? Si daca inchirierea e scutita de TVA, inseamna ca firma respectiva nu plateste TVA pentru suma incasata de la mine..... Multumesc frumos pentru raspuns
as zice ca ceva nu e in regula cu contractul ; poate a scapat acest detaliu, sau poate e un model de contract inadecvat situatiei reale
Exista posibilitatea de facturare cu TVA a chiriilor, dar numai dupa notificarea finantelor ca se doreste facturarea cu tva . Motivul pentru care se poate factura, prin optiune, cu TVA este ca in cazul facturarii chiriei fara tva , societatea respectiva va trebui sa aplice prorata pentru calculul tva deductibil si unii prefera , din comoditate de calcul ( si uneori chiar e mai rentabil aplicare tva si deducere 100%) , sa factureze cu tva , si , de aici, implicit nu mai aplica prorata .
Da, firma respectiva nu plateste tva , dar nici nu deduce tva 100%, asa cum am aratat mai sus .
Corectati contractul .
trebuie corectat contractul, sa nu mai contina sintagma ''TVA inclus", ci "scutit tva conform art. 141, alin 2, lit e) cod fiscal
pe factura de chirie ce o primiti trebuie mentionata scutirea.
oricum, stati linistit, daca factura nu contine tva, nici nu-l platiti si nici nu-l deduceti apoi. daca proprietarul cladirii isi permite sa factureze in regim de scutire inseamna ca imobilul a iesit din perioada de ajustare sau pur si simplu nu stie ce-l asteapta la primul control fiscal, pentru ca trebuie ajustatata taxa dedusa, conform art. 149 cod fiscal.