avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA

Firma pe care o reprezint a incheiat un contract de inchiriere a unui imobil, de la o firma romaneasca, platitoare de TVA. Firma proprietara emite in fiecare luna factura privind incasarea chiriei, insa factura nu contine TVA. Necontinand TVA-ul eu nu pot sa mi-l scad din contabilitate. Ce as putea face pentru a recupera TVA? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 14:08, 15 Decembrie 2009

Revin la subiect, sunt putin nelamurita. Ce am inteles eu : proprietarul trebuie sa inregistreze contractul de inchiriere la administratia financiara. Tot atunci, el face o notificare prin care se arata ca incaseaza chiria fara TVA ? Si daca proprietarul nu a inregistrat contractul la administratia financiara?
Multumesc.
In primul rind: contractele de inchiriere intre PJ nu trebuie inregistrate la finante.
Notificarea o face numai daca opteaza pt taxarea inchirierii. Daca nu opteaza, atunci este o activitate scutita si va factureaza fara tva. O copie dupa notificare oricum trebuie sa o dea chiriasului.
Daca nu aveti copie dupa notificare si aveti factura fara tva, dvoastra, in calitate de chirias, nu aveti ce tva sa deduceti. Pe factura si in contact trebuie sa fie mentionata scutirea cf art 141, alin 2, lit e.
In rest este problema proprietarului.
proprietarul poate avea probleme cu fiscul? ce trebuie facut pentru a remedia situatia?
Va multumesc pentru raspunsul dat.
Proprietarul are probleme cu fiscul numai daca nu a ajustat tva-ul dedus initial. Atit chiriasul cit si el trebuie insa sa faca modificarea contractului.
Situatia nu trebuie remediata pt ca facturarea fara tva este perfect legala si corecta.
Inteleg insa ca nu va convine pt ca nu puteti deduce tva. Pt aceasta proprietarul, daca este de acord cu cerintele dvoastra, trebuie sa faca notificarea prin care opteaza pt taxarea operatiunii, va remite si dvoastra o copie dupa aceasta iar incepind cu data notificarii va factureaza cu tva. Proprietarul nu poate fi insa obligat la aceasta optiune, este alegerea sa, in functie de cum ii este lui mai avantajos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare tva anterior notificarii. s-a procedat corect? cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: firma X factureaza la firma Y in septembrie 2007 TVA, dar pe notificarea privind optiunea de taxare ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar chirii gacon gacon buna ziua, societatea noastra din Romania doreste sa inchirieze un teren unei societati din Ungaria, societate care inchiriaza respectivul teren in ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza -ajutooooor! rodia rodia O societate B care are in chirie un spatiu de la o societate A vrea sa subinchirieze o parte din acesta (3 camere) la diverse persoane fizice. Proprietarul ... (vezi toată discuția)