Margareta Stanciu a scris:
Art. 30. – (1) Prezenta lege intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
Citatul e frumos.
Dar intrebarea e: la care "prezenta lege" se refera?
Pai la Legea 146/1997 in care este si scris acest art. 30 (citatul este din Legea 146, iar acolo scrie doar "prezenta" nu si viitoarele)
Acest lucru a facut ca L 146, desi publicata prin iulie 1997 (nu mai stiu ziua publicarii si mi-e lene s-o caut acum) sa intre in vigoare dupa 90 de zile adica prin octombrie 1997.
Dar cad am o
alta lege 276/2009 care este o lege de aprobare cu
modificari a unei OUG ma uit in ACESTA lege sa vad daca scrie undeva cand intra EA in vigoare. (ea cu toate modificarile pe care ea le contine)
Si ...surpriza: nu scrie. :)
Si daca nu scrie atunci mi-aduc aminte de Constitutie (amarata aia de carticica pe care o "tin de-a-ndoaselea" domnii acestia de pe la televizor aflati in campanie electorala).
Si in Constitutie scrie (art. 78) ca "Legea ...intra in vigoare
la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara
prevazuta in cuprinsul ei".
Si cum in cuprinsul ei, adica al Legii 276/2009 (si nu al alteia) nu am o data ulterioara prevazuta pentru intrarea EI in vigoare, atunci ea intra (a intrat) in vigoare la 3 zile de la data publicarii (13.07 2009 + 3 zile)
Prin urmare instantele au aplicat corect legea atunci cand au tinut cont de modificarile taxelor de timbru (introduse prin L 276/2009) incepand din luna iulie.