Buna, in viitorul apropiat voi avea nunta si doresc sa stiu daca am dreptul la cele 5 zile libere platite prevazute in lege, in cazul in care am semnat un contract de munca pe o perioada determinata si in contract se specifia clar ca nu am dreptul, la nici o zi libera(concedii, in cazul meu contrat pe 3 luni).Am nevoie de un raspuns rapid, multumesc
vizili01 a scris:
Buna, in viitorul apropiat voi avea nunta si doresc sa stiu daca am dreptul la cele 5 zile libere platite prevazute in lege, in cazul in care am semnat un contract de munca pe o perioada determinata si in contract se specifia clar ca nu am dreptul, la nici o zi libera(concedii, in cazul meu contrat pe 3 luni).Am nevoie de un raspuns rapid, multumesc
- Da, aveti dreptul la cinci zile platite pentru casatorie, conform CCM unic la nivel national.
ART.61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in
familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in
alta localitate - 5 zile.
(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru
pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se
poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
~ final discuție ~