avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal consum etnobotanice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal consum etnobotanice

Buna seara,
In urma cu un an si jumatate m-am dus la un prieten sa jucam un joc pe playstation. Eram 6 la el in casa, au batut parintii lui la usa el s-a panicat pentru ca noi nu trebuia sa fim acolo si nu a vrut sa deschida usa, parintii lui au chemat politia, cand a venit politia a deschis usa. Unul dintre cei care eram la el a adus doua pliculete de etnobotanice, pe care le-au gasit politistii in casa, dupa aproximativ un an m-au chemat ca si martor, am declarat tot ce stiam cine le-a adus si ca am tras si eu doua fumuri, eu nu sunt consumator dar ca sa nu fiu desocializat am tras si eu atunci pentru prima data si am si declarat tot adevarul cand am fost citat ca si martor... vineri am primit instiintare si sunt chemat la parchet. Cum imi recomandati dumneavoastra sa procedez in continuare? Mi se face dosar penal pentru consum sau pot scapa doar cu amenda administrativa? Nu eu le-am cumparat, nu eu le-am preparat, doar am tras din tigareta aia doua fumuri, pentru mine este foarte important sa nu mi se pateze cazierul pentru a ma putea angaja dupa finalizarea studiilor. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:46, 3 Septembrie 2018
Ar fi recomandabil să mergeți cu avocat; probabil se va dispune clasarea însă e bine să fiți prudent în relația cu DIICOT.
Nu raspundeti penal doar daca ati consumat.
Potrivit art. 80 alin. 1 din NCP, instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit;
b) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.

În schimb, legiuitorul arată că nu se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă:

a) infractorul a mai suferit anterior o condamnare, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a şi lit. b din NCP (faptele care nu mai sunt prevăzute de legea penală şi infracţiunile amnistiate) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
b) faţă de acelaşi infractor s-a mai dispus renunţarea la aplicarea pedepsei în ultimii doi ani anteriori datei comiterii infracţiunii pentru care este judecat;
c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
d) pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de cinci ani (art. 80 alin. 2 din NCP).

Art. 83
Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(3) Amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62.
(4) Sunt obligatorii prezentarea motivelor care au determinat amânarea aplicării pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie la volan cosminasirb cosminasirb Pt o alcolemie de 0.58 in aerul expirat care sunt riscurile?amenda,suspendare permis,anulare permis,inchisoare...? (vezi toată discuția)
Accident de cirulatie cosmas cosmas buna ziua! as vrea sa stiu la ce suma,cu aproximatie poate ajunge o amenda penala.este vorba de un accident,cu victima m-am inpacat si nu are nici o pretentie ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie Drosu Adriana Drosu Adriana Ce se poate întâmpla dacă m-a prins la volan cu 0.72 in aerul expirat ? (vezi toată discuția)