avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie de drepturi de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie de drepturi de mostenitor

Buna ziua, mama mea este stabilita in strainatate de 20 de ani. In Romania are doua surori vitrege. Bunica mea, mama celor trei surori (a mamei mele si a surorilor ei vitrege) nu a fost casatorita cu tatal mamei mele, doar cu tatal surorilor vitrege. In urma decesului bunicii mele se pune intrebarea de mostenire a celor trei surori. Legatura intre surori este foarte familiara si buna. De accea mama mea a hotarat sa doneze partea ei in favoarea celor doua surori in parti egale pentru a evita discutii si probleme.
Care sunt posibilitatiile mamei mele de a dona drepturile ei de mostenire in favoarea surorilor. Exista un formular anume pentru acest pas sau ajunge o donatie scrisa de mana si semnata de ea?
Va multumesc anticipat.
Va merge la notarul la care se dezabate succesiunea si va formula o declaratie de renuntare la succesiune.
Pentru a putea dona, mama dvs. ar trebui sa accepte mostenirea.
Exista si posibilitatea expusa anterior de colegul gabescu, insa in aceasta situatie, nu mai vorbim in termeni legali de donatie, ci de renuntarea la mostenire.In aceasta varianta, "costurile" acestei operatiuni juridice sunt mai mici. :)
buna ziua!
in functie de data decesului bunicii, mama dvs va putea da fie o declartie de renuntare la succesiune, fie o declaratie prin care va declara ca a ramas straina de succesiune!
daca doreste sa doneze, va trebui sa accepte si abia dupa aceea sa faca actul de donatie.
este mai simplu cu declaratie.
Insa indiferent de solutie, aceasta trebuie sa se urmeze numai dupa decesul bunicii.
la notar, ulteior decesului bunicii :
1. partaj voluntar+plata sultei
2. renuntarea din partea mamei la succesiune, in favoarea fetelor .

Alte discuții în legătură

Renuntare la masa succesorala dupa succesiune juanfernandez juanfernandez Buna,doresc sa ma lamuriti intro chestiune legata de mostenire.Tatal meu vitreg a decedat acum o luna de zile iar in urma lui ca mostenitori legali au ramas ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua se dau urmatoarele: bunicii paterni decedați de câțiva ... andi_erika andi_erika Buna ziua Se dau urmatoarele: bunicii pareri decedați de câțiva ani. Fara a se face sucesiune dupa decesul lor.Tata a locuit în casa părintească in ... (vezi toată discuția)