flori2009 a scris:
Întrebarea mea era, dacă am putea revendica și noi ceva, în cazul în care mama mea da declarație de renunțare acum la succesiunea fratelui căci, ar vrea sa facă asta pentru nepoatele ei.
Nu are are cum să dea declarație de renunțare la moștenirea fratelui, pentru că nici măcar nu va fi chemată la această moștenire. De ce? Din același motiv pentru care
nici eu nu sunt chemată (pentru că nu sunt moștenitoarea defunctului). Nici mama dvs. nu este moștenitoare a fratelui ei. Moștenitorii defunctului sunt: soția lui supraviețuitoare și copiii defunctului. Frații și surorile defunctului vin la moștenire doar dacă nu există copii ai defunctului. (or, aici există)
Mama dvs. RĂMÂNE cu ceea ce a primit de la părinții ei, conform certificatului de moștenitor (despre care mi-ați spus că există).
Iar dacă vrea să ... scape de ceea ce are, atunci mama dvs. poate să vândă, poate să doneze etc. Adică să încheie un
act între vii (între mama pe de o parte și Gigel cumpărătorul, pe de altă parte, ambii ...neîngropați) sau un act pentru cauză de moarte (testament al mamei).
Mama ar putea, spre pildă, să încheie un act de partaj cu nepoatele și soția defunctului. (prin care ele să primească imobilul, iar mama dvs. să primească o sultă = contravaloarea în bani a părții ei din imobil).
Dvs. puteți să emite pretenții doar după decesul mamei și numai daca mama ar da pe gratis (donație, testament), iar această liberalitate v-ar încălca rezerva. Dar, dacă vinde (contra unui preț) dacă împarte (și primește o sultă) etc. nu aveți ce pretenții să mai emiteți pentru că a primit bani în schimbul a ceea ce a dat.