avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la mostenirea cuvenita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la mostenirea cuvenita

Buna seara, in urma cu 16 ani, dupa decesul tatalui, am facut succesiunea. Fiind mama in viata si suntem doi frati, toate drepturile cuvenite au fost impartite conform legii, neavand nimeni nici o pretentie sau obiectie.
As dori sa stiu ce trebuie sa fac sa ii pot ceda fratelui meu toate drepturile mele asupra mostenirii, in conditia in care mama este inca in viata. Cu respect, astept un raspuns si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: blajanul , utilizator 19:23, 6 Octombrie 2012
Donatie sau partaj. Donatie -II donati cota parte din mostenire fratelui iar partaj II cedati fratelui cota dvs contra unei sulte. Ambele acte intre dvs sunt scutite de impozit. Donatia insa daca dvs aveti copii si sotie, poate fi redusa liberalitatii excesive la decesul dvs pt ca e posibil sa le incalce rezerva succesorala.
Sa inteleg ca prin acest partaj al cotei mele va fi rezolvata problema si in cazul decesului mamei, sau va referiti numai la cota parte detinuta actual.
La decesul mamei se va dezbate succesiunea dupa mama. Aceasta se va imparti in cote egale intre dvs si frate. Din timpul vietii si mama poate sa doneze cota dansei dar atentie aceeasi situatie cu reductiunea liberalitatilor excesive sau va partajati toti trei si ramane unul cu bunul/ bunurile sau unele dn bunuri dand sulta celorlalti.
blajanul a scris:

Sa inteleg ca prin acest partaj al cotei mele va fi rezolvata problema si in cazul decesului mamei, sau va referiti numai la cota parte detinuta actual.

Nu puteţi încheia vreun act decît asupra cotei pe care o deţineţi.

Despre cota care vă va reveni la decesul mamei veţi putea discuta abia după deces. Orice înţelegere asupra acelei cote este nulă, chiar dacă ar avea acordul mamei.

Desigur, nimic nu o împiedică pe mama dumneavoastră să accepte un partaj prin care toate bunurile aflate în coproprietate să fie atribuite, contra unei sulte, fratelui dumneavoastră. În acelaşi timp, nimic nu o împiedică să-i transmită fratelui dumneavoastră dreptul de proprietate asupra bunurilor proprii, fie încă din timpul vieţii, fie prin testament.
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi, ma-ti scutit de drumuri multe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gigelas gigelas Buna ziua, -Dupa decesul persoanei X,au ramas mostenitori: sotia lui X si cei 2 copii majori ai lui X. -Sotia si unul dintre copii doresc sa dezbata ... (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct si scutire de raport ContSters252627 ContSters252627 parintii mi au trecut casa bucataria si anexele impreuna cu 1500m din5000 pe numele meu,cu uzufruct pe bucataria si anexele vecine pe perioada vietii.unul din ... (vezi toată discuția)
Acte pentru donarea unei mosteniri legal2014 legal2014 Buna ziua, am si eu nevoie de putin ajutor: 1. Dupa moartea tatalui, mama si cei 3 frati au mostenit un apartament. Mama si unul dintre frati vrea sa ... (vezi toată discuția)