avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor social

Buna ziua..As vrea sa stiu in ce conditii se acorda un ajutor social in conditiile in care sunt mama singura ,sunt tutorele legal al acestuia si momentan nu sunt angajata dar luna aceasta ar trebui sa mi se faca actele necesare angajarii...oricum pe cartea mea de munca salariul meu net nu va depasi suma de 700 lei...se poate si mai mic ,oricum angajatorul vrea sa ma angajeze cu cel mai mic salariu posibil pentru a nu plati contributii mari la stat..Am citit desre conditiile acordarii acestui ajutor dar sincer nu prea inteleg cum se calculeaza ...Puteti sa ma ajutati cu un raspuns concret?mentionez ca alocatia pentru copil acordata este cea pentru familia normala adica 40 de lei pe luna ..
Nivelul venitului minim garantat

ART. 4*)
(1) Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 125 lei pentru persoana singură;
b) 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
Stabilirea cuantumului ajutorului social

ART. 5
(1) Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute la art. 4 şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
(2) Dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 10 lei, se acordă 10 lei.
ART. 6
(1) Familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
(2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) familiile pentru care ajutorul social rezultat din calcul este de până la 50 lei (RON)/lună; pentru acestea orele de muncă se stabilesc trimestrial şi se efectuează în prima lună de plată.
(4) Orele de muncă prevăzute la alin. (2) se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.
(5) Numărul zilelor de lucru, limitate la norma lunară de 21,25, se stabileşte prin împărţirea orelor de muncă calculate la 8 ore/zi. Fracţiile se întregesc în plus.
(6) Obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local prevăzute la alin. (2) poate fi transferată altor persoane din familie, cu acordul primarului, în situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă.
Florentina Mihaela a scris:

Cititi pe net "alocatia de sustinere pentru familia monoparentala" - gasiti acolo ceea ce va intereseaza.

ART. 7
Alocaţia de susţinere se acordă lunar familiilor monoparentale, dacă realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 470 lei.
#M6
ART. 8
Cuantumul alocaţiei de susţinere este de:
a) 70 lei pentru familia cu un copil;
b) 80 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 85 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 90 lei pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii.
ART. 16
(1) La stabilirea veniturilor pe baza cărora se acordă alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei la realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii cu caracter permanent, precum şi alte creanţe legale.
(2) Dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar se iau în considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
Eu tot nu inteleg sincer...acum 4 ani nu aveam carte de munca ..am depus cerere pentru ajutor social si am luat vreo 8 luni pana m-am angajat..din articolole trimise de d-voastra inteleg ca trebuie sa fiu angajata...si daca nu am mai putin de 225 de lei pe luna insemana ca nu pot primi nu?
ori sunt eu grea de cap ori sincer nu mai inteleg nimik..
Ati inteles gresit.Daca nu aveti niciun venit si sunteti 2 persoane aveti dreptul la 225 lei,insa de aici se scade alocatia copilului si luati restul.
Acum 4 ani era alt salariu minim pe economie,alte calcule. Aceste sume se modifica in functie salariul minim brut pe economie.
Am inteles acum ..multumesc tuturor celor care ajuta oamenii fara cunostinte juridice cu diverse probleme sa le lamureasca .Sunteti cei mai tari!=D>
Sper sa nu fac o greseala dar as mai vrea o lamurire va rog...copilul meu in varsta de 5 ani are numele tatalui sau biolog ..asa vrea sa-l trec pe numele meu ..ce dezavantaje sunt (mai are dreptul la pensie alimentara din partea tatalui)si daca este posibil acest lucru..mentionez ca acum eu sunt tutorele legal al acestuia ..

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor cristian p cristian p Va rog sa-mi spuneti ce lege si ce articol din ea interzice schimbarea numelui minorului fara acordul tatalui. Multumesc (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil Molesag Alina Molesag Alina Buna ziua. Daca sunt recasatorita ,pot schimba numele copilului ca al meu fara sa decad tatal din drepturi?are 10 ani (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)