avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj - aspecte legale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj - aspecte legale

Buna ziua!

Daca salariatul se afla in perioada de proba si angajatorul nu doreste continuarea relatiei de munca dupa aceasta, angajatul este indreptatit sa primeasca ajutor de somaj? Daca da, care ar fi cuantumul? In cazul demisiei stiu ca sigur nu primeste ajutor de somaj. Pe scurt angajatul in cauza are 2 variante: primeste notificare si...out sau intocmeste demisie cu data notificarii de mai sus + 2 sapt.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 4 Septembrie 2018
1. Incetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii , da posibilitatea sa se benficieze de somaj.

2. Legea nr.76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă :

art.39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.


Cuantumul indemnizatiei = 75 % x 500 lei (valoarea indicatorului social de referinta) + cota procentuala x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei + cota procentuala x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj tig tig Buna ziua, Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? exista limite min/max (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj MadiMadi28 MadiMadi28 Cum se calculeaza somajul,daca am lucrat 4 ani si am avut salariu brut lunar de 1525 de lei? (vezi toată discuția)
Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)