avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie

Dacă ies la pensie anticipată dar fără penalizare cu 40 de ani si cateva luni peste, fata de un stagiu de 31 de ani si 3 luni:
* se acordă un procent pentru perioada lucrată peste stagiul complet de cotizare si daca da,
* acest procent se acordă începând cu vârsta standard de pensionare sau se pierde... pe drum, până la împlinirea vârstei standard!!
Multumesc!

p.s.: Cineva imi spune ca, cei de la pensii au niste "norme interne" de calcul la care adauga "daca vor" un procent, pentru depășirea stagiului de cotizare la peste 40 de ani, fiind vorba pur si simplu de subiectivism! Este posibil asa ceva?? Nu-mi vine să cred dar am lansat aici această intrebare/ipoteza pentru clarificare...
Multumesc inca odata!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
cernatlarisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:52, 6 Septembrie 2018
Va referiti la art.99 de mai jos ?

(1) Pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
Concediu medical la o saptamina dupa angajare
Nu inteleg textul articolului:
- stagiul minim = 15 ani;
- dupa vârsta standard de pensionare sa mai contribui la sistemul de pensii daca am deja 40 de ani si cateva luni, ca sa beneficiez de 0.5%?
- e valabil doar pt cine a realizat doar stagiul minim?

Carp Mircea a scris:

Va referiti la art.99 de mai jos ?

(1) Pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.


Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2018
cernatlarisa@, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prevederile art.99 se aplica daca se indeplinesc urmatoarele conditii:
S-a implinit varsta standard de pensionare.
Luam ca exemblu un brbat.
A implinit varsta de 65 de ani, a realizat stagiul mnim de 15 ani si fara sa-si deschida drepturile la pensie de limita de varsta continua sa lucreze.
Pentru ceea ce a lucrat dupa impliirea varstei de 65 de ani si fara sa-si deschida drepturile la pensie de limita de varsta va primi in plus 0,5%.
Procentul in sine este o mare bataie de joc la adresa asiguratului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie vladnicolae1955 vladnicolae1955 am lucrat 19 grupa 2,alte servicii 10 ani,3ani scoala militara,cind pot iesi la pensie? nascut 11.11.1955. (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta giagi giagi Buna ziua! Va rog frumos daca ma puteti ajuta sau sa-mi spuneti ce trebuie facut. Mama mea e nascuta in 24.03.1953. - in perioada 01.05.1971-30.09.1972 a ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare grupa 2 silvia99 silvia99 pentru un barbat nascut in 12.03.1954, cu 16 ani de grupa a 2-a si 36 ani vechime in munca, care este varsta de pensionare? multumesc! (vezi toată discuția)