Art. 5 OUG 80/2013
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.
Costul exact se stabileste in functie de capetele de cerere, de valoarea estimata a masei partajibile, de numarul de mostenitori etc.
De asemenea nu se poate estima o durata caci e in functie de foarte multe variabile, de felul si numarul cererilor care se formuleaza in dosar etc.
Cert este ca un astfel de dosar este destul de costisitor, ca este de durata si ca e foarte important sa aveti un avocat angajat datorit importantei si consecintei patrimoniale ale unui astfel de dosar, cu atat mai mult cu cat trebuiesc formulate in termen o serie de cereri.
Partaj judiciar
Cora Diana
Cat m-ar costa sa deschid o actiune de partaj judiciar la un imobil in valoare de 600000 lei, in conditiile in care detin 1/24 cota parte? Taxele se impart sau ... (vezi toată discuția)