avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general repartizare profit microintreprindere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

repartizare profit microintreprindere

In decembrie 2005 adunarea asociatilor a stabilit ca profitul sa fie repartizat la alte rezerve1068.Astfel in decembrie am facut 129=1068 cu intreaga suma din profit(precizez ca firma plateste impozit pe venit).5% din profit este valabil pentru macro.Sper ca este bine pentru ca am depus bilantul
Cel mai recent răspuns: MIRELA BEJAN , Consultant fiscal 13:31, 7 Aprilie 2006
In primul rand nu spui daca este vorba de o firma care se afla in primul an de functionare.Intr-adevar legislatia in vigoare precizeaza ca din primele venituri asociatii sunt obligati sa constituie rezerve legale cel mult 5% din profitul brut pana la concurenta sumei de 20% din capitalul social.Avand in vedere ca precizarea se face la profitul brut , nu are importanta modul de plata al impozitului venit sau profit.
In al doilea rand contul pe care tu l-ai utilizat 1068 este de "Alte rezerve" si nu de "Rezerve legale" care se regasesc in 1061, iar in Alte rezerve se pot repartiza orice sume , cnfor Hotararii AGA.
In al treilea rand notele contabile pentru inchiderea exercitiului financiar sunt : 129=117 la 31.12.2005, respectiv 117=1068, 121=129 in 2006 la depunerea bilantului.

Mirela
Da ,firma este infiintata in 2005.Si daca AGA a hotarat in decembrie cum repartizeaza profitu,de ce sa-l mai treci prin 117?
nu avea cum sa hotarasca in 2005, ca nu stia cat e profitul,,,, dar daca tu doresti sa faci repartizarea in 2005 nu cred ca e o problema, cred insa ca trebuia sa-l plimbi prin 129, 121=129, 129=1068.

Mirela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere cu pierdere la 31.12.209 maria1967 maria1967 avand pierdere in exercitiu curent si rezerve costituite din anii precedenti in 1068,pentru anul financiar 2009 am contat inchiderea astfel; ptr.luna ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit mariana gruia mariana gruia daca in contul 1171 am sold creditor aferent anilor precedentii si acest sold vreau sa-l repartizez in alte rezerve(ct. 1068), inclusiv profitul aferent anului ... (vezi toată discuția)
Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)