In decembrie 2005 adunarea asociatilor a stabilit ca profitul sa fie repartizat la alte rezerve1068.Astfel in decembrie am facut 129=1068 cu intreaga suma din profit(precizez ca firma plateste impozit pe venit).5% din profit este valabil pentru macro.Sper ca este bine pentru ca am depus bilantul
In primul rand nu spui daca este vorba de o firma care se afla in primul an de functionare.Intr-adevar legislatia in vigoare precizeaza ca din primele venituri asociatii sunt obligati sa constituie rezerve legale cel mult 5% din profitul brut pana la concurenta sumei de 20% din capitalul social.Avand in vedere ca precizarea se face la profitul brut , nu are importanta modul de plata al impozitului venit sau profit.
In al doilea rand contul pe care tu l-ai utilizat 1068 este de "Alte rezerve" si nu de "Rezerve legale" care se regasesc in 1061, iar in Alte rezerve se pot repartiza orice sume , cnfor Hotararii AGA.
In al treilea rand notele contabile pentru inchiderea exercitiului financiar sunt : 129=117 la 31.12.2005, respectiv 117=1068, 121=129 in 2006 la depunerea bilantului.
nu avea cum sa hotarasca in 2005, ca nu stia cat e profitul,,,, dar daca tu doresti sa faci repartizarea in 2005 nu cred ca e o problema, cred insa ca trebuia sa-l plimbi prin 129, 121=129, 129=1068.
Rezerve legale
anairam_unid
Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.