avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de comodat auto pentru R. Moldova trebuie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de comodat auto pentru R. Moldova trebuie încheiat neapărat în fața unui notar sau poate fi și neautentificat?

Un contract de comodat trebuie incheiat neaparat in fata unui notar sau poate fi incheiat si acasa?
De exmplu: masina e pe numele mamei, am sa o folosesc eu si vreau sa merg in Republica Moldova. Trebuie sa merg la notar sa inchei un contract de comodat , sau pot downloada un model de pe internet si sa il completam impreuna?
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:30, 14 Septembrie 2018

MihailZC a scris:

Contractul de comodat este perfect valabil si incheiat sub semnatura privata (adica nu la notar.) Puteti apoi sa va prezentati la notar, fie dvs (fara mama) fie oricine altcineva cu contractul original pe care notarul poate aplica (si in absenta partilor) o incheiere de data certa.

Gresiti. Ce notar isi asuma asa raspundere?

Oricum ar fi, pentru a calatori cu masina unei alte persoane in Romania sau in strainatate (inclusiv in Republica Moldova) NU aveti nevoie de contract de comodat, de declaratie pentru efectuare calatoriei sau de orice fel de procura. Nu aveti nevoie de nici un fel de act care sa justifice modul in care folositi masina care nu va apartine. Puteti trece linistit frontiera daca aveti certificatul de inmatriculare, asigurare si ITP in termen de valabilitate, carte de identitate a dvs si permis de conducere pentru categoria din care face parte autoturismul. Atat.

Gresiti. Ce scrieti este valabil doar pe teritoriul UE
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
Tot ceea ce am scris mai susm am scris luand in considerare un punct de vedere oficial obtinut de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova, solicitat tocmai in ideea in care am facut si eu o calatorie cu un autoturism inscris pe numele altcuiva (persoana care nu se afla in masina) in Moldova. Am solicitat de asemenea informatii si de la politia de frontiera romana de la care am primit un raspuns in acest sens. Luand in considerare cele doua adrese de mai sus, emise de organe abilitate in materie precum si faptul ca acum 3 saptamani am trecut prin vama Leuseni, pot afirma cu certitudine ca o persoana conducand autoturismul unui alt proprietar, neavand un document care sa justifice folosinta autoturismului, poate iesi fara probleme din Romania si poate intra in Republica Moldova, avand la dispozitie doar cartea de identitate sau pasaportul, certificatul de inmatriculare al autoturismului care sa mentioneze inspectia tehnica periodica in termen de valabilitate, asigurare in termen de valabilitate si permis de conducere pentru categoria din care face parte autoturismul. Nu este nevoie de declaratie, procura sau comodat, nu solicita nimeni asa ceva, nu exista norme legale in vigoare care sa prevada obligatia de a prezenta un asemenea act. Nu opereaza nici un fel de prezumtie ca masina ar fi furata.
Tot ceea ce am scris mai sus se refera la calatorii din Romania in Republica Moldova cu mentiunea ca nici in spatiul Schengen nu se solicita documente privind folosinta autoturismului. In ceea ce priveste alte state non-UE, in afara Republicii Moldova, nu ma pronunt pentru ca nu am verificat efectiv.

In linkul urmator puteti citi un raspuns al politiei de frontiera din Moldova din data de 03.09.2018 dat la o intrebare care nu are neaparat nevoie cu aceasta speta dar care enumera actele necesare la trecerea frontierei. Mai jos, un alt raspuns asemanator din data de 02.09.2018

In ceea ce priveste procedura emiterii unei incheieri de data certa pentru un contract de comodat incheiat sub semnatura privata, legea notarilor publici prevede ca: "În cadrul lucrărilor de îndeplinire a actelor notariale, notarul public stabileşte identitatea, domiciliul şi capacitatea părţilor, în afara cazurilor în care se solicită dare de dată certă, întocmirea de copii legalizate sau acordarea de consultaţii juridice notariale." - deci notarul public nu identifica partile, nu se asigura in nici un fel de prezenta lor si nu cerceteaza daca actul a fost semnat de parti, prin urmare, se poate prezenta doar una dintre partile contractului de comodat sau chiar o terta persoana care sa solicite dare de data certa contractului de comodat. Incheierea de data certa este, astfel, diferita fata de incheierea de autentificare a unui act. Un act purtand o incheiere de data certa nu atesta faptul ca partile din act au semnat actul in fata unui notar public, in timp ce un act autentificat presupuna asta. Nu exista in legislatia noastra nici un articol care sa prevada faptul ca contractul de comodat trebuie incheiat obligatoriu in forma autentica pentru a fi valabil, prin urmare el poate fi incheiat si sub semnatura privata. Ca sa va raspund la intrebarea " Ce notar isi asuma asa raspundere?", raspunsul este: orice notar care cunoaste legea notarilor publici .
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
MihailZC, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce documente sunt necesare pentru scoaterea autovehiculului din tara? CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, am un opel astra, autovehicul pe care il folosesc eu. Masina este inmatriculata pe bunica mea, RCA-ul fiind ~1/4 mai mic decat daca ar fi ... (vezi toată discuția)
Iesire cu masina din tara Miha111 Miha111 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la urmatoarea situatie: urmeaza sa calatoresc in Grecia (pentru o perioada de 0 saptamana) cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! un contract de comodat pentru un autoturism poate ... cmp2022 cmp2022 Buna ziua! Un contract de comodat pentru un autoturism poate fi incheiat sub semnatura privata sau doar in fata unui notar? Este necesar pentru a putea ... (vezi toată discuția)