avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii indemnizatie somaj tehnic
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii indemnizatie somaj tehnic

Buna ziua,

M-ar interesa unde gasesc informatii in lege despre contributiile si impozitul aplicabile indemnizatiei primite de angajati in timpul somajului tehnic. Din cate stiu se retin toate contributiile si impozit, dar nu gasesc baza legala. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 14 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).

Astfel, indemnizatia minima pe durata somajului tehnic se calculeaza la salariul de baza al salariatului. Daca salariul de baza este de 1900 lei, indemnizatia se calculeaza la 1900 lei.
Incepand cu data de 01 ianuarie 2018, contributiile sociale obligatorii datorate pentru veniturile salariale si asimilate salariilor in cazul conditiilor normale de munca sunt urmatoarele:
a) contributia de asigurari sociale, datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor bugetului asigurarilor sociale de stat in cota de 25%;
b) contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%;
c) contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidat de angajator in cota de 2,25%.
Totodata, asupra indemnizatiei se calculeaza impozit pe venit in cota de 10%.
sursa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim cf art.52 lit c - codul muncii Cosmi7 Cosmi7 Buna seara, In contextul actual, somajul tehnic implica chestiuni juridice la care caut raspunsuri. In primul rand : - pe parcursul suspendarii CIM, ... (vezi toată discuția)
Obligatia de plata a cam 2.25%pentru pensionari angajati cu carte de munca CARPENSIONARI CARPENSIONARI Confor noilor legi de salarizare societatea trebuie sa plateasca 2.25% Contributia asiguratorie pentru munca, calcalat la salariul brut. Societatea noastra ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic constructii stare de urgenta octavmaura octavmaura Pentru somajul tehnic in situatia starii de urgenta in domeniul constructiilor se aplica facilitatile de constructii? (vezi toată discuția)