avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regim TVA la achizitii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regim TVA la achizitii intracomunitare

Buna ziua. Detin un PFA, neplatitoare de TVA, iar in luna august 2018 am achizitionat un autoturism second-hand de la o firma din Ungaria, pe baza facturii emise de furnizor, cu evidentierea TVA-ului de 27% (10.859 eur + 2.931 eur tva = 13.790 eur). Dupa achizitie, am aflat, ca exista reglementari in Codul Fiscal, privind achizitiile intracomunitare peste 10.000 euro, si ca inainte de achizitie ar fi trebuit sa cer un cod special de TVA de la ANAF, sa mi se factureze valoarea masinii fara TVA, sa depun declaratiile la ANAF pana in 25 sept, si sa platesc TVA in Romania.
Intrebare: ce fac in acest caz?
1. Trebuie sa declar achizitia la ANAF si sa mai platesc o data TVA si la statul roman?
2. Sau, avand in vedere ca am achitat TVA-ul in Ungaria, chiar daca achizitia a depasit pragul de 10.000 euro, pot considera ca sunt in legalitate? Pot sa imi amortizez suma integrala, si pot considera cheltuielile generate de autoturism ca fiind deductibile?
3. Sau, pot cere intr-un fel rambursare de TVA de la furnizor sau prin autoritatile fiscale maghiare, si apoi sa ii dau Statului Roman?
Mentionez ca, doresc sa fiu in perfecta legalitate, insa a plati inca o data TVA-ul si in Romania, nu mi se pare corect, mai ales tinand cont de faptul ca suntem in UE, atat furnizorul, cat si clientul.
Multumesc anticipat!!!

Alte discuții în legătură

Achizitie auto din ue neplatitor tva coraliana coraliana Buna ziua, Un neplatitor de tva a achizitionat un auto second hand in oct. 2012 din Anglia. Factura este fara tva. Care sunt obligatiile ... (vezi toată discuția)
Achiziție intracomunitară auto second hand - plătesc tva, sau nu? mariusleu mariusleu Doresc sa achizitionez un autoturism cu o vechime de 3 ani si 100.000km rulati, de la un dealer din DE. Factura o sa fie fara TVA. Achizitia doresc sa o fac ... (vezi toată discuția)
Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)