avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... La cât timp după anularea permisului se poate da din ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

La cât timp după anularea permisului se poate da din nou examen pentru obținere?

Buna ziua,

La cat timp dupa anularea permisului se poate da din nou examen pentru obtinerea permisului?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:02, 19 Septembrie 2018
Dupa un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare.

Articolul 116-oug195/2002
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
(2) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a savarsirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, fara a fi necesara trecerea vreunui termen de la data aplicarii masurii administrative.
(2^1) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnarii pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, in conditiile ordinului ministrului afacerilor interne prevazut la art. 24 alin. (5^3), fara a mai sustine examen si cu prezentarea documentului care atesta o astfel de situatie.
(2^2) In situatia in care anularea permisului de conducere nu a fost dispusa pana la depunerea cererii de restituire de catre titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infractiune care a fost dezincriminata, in conditiile art. 4 din Codul penal, seful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, in baza documentului care atesta o astfel de situatie.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6), cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la alin. (1) .
Bună ziua.

Persoana în cauză a fost condamnată la 3 ani, 6 luni și 10 zile cu executare, din care a executat 1 an, 8 luni și 14 zile. Să înțelegem că la un an de la data eliberării poate da examenul pentru permis?

Vă mulțumesc.

Nu ati precizat despre ce fel de condamnare este vorba.
Daca ati fi citit cuprinsul articolului ati fi inteles ca se incadreaza la lit. a, 6 luni de la data executarii pedepsei privative de libertate. Adica 6 luni dupa
eliberare.
Conducere cu permisul suspendat și sub influența alcoolului.

cyan a scris:

Nu ati precizat despre ce fel de condamnare este vorba.
Daca ati fi citit cuprinsul articolului ati fi inteles ca se incadreaza la lit. a, 6 luni de la data executarii pedepsei privative de libertate. Adica 6 luni dupa
eliberare.

Ma refeream la faptul daca a fost cu suspendare sau cu executare, difera perioada dupa care se poate obtine un nou permis, un an ptr condamnare cu suspendare, 6 luni ptr cea cu executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce trebuie să aștept 6 luni de la data executării pedepsei pentru a-mi recupera permisul? Larisa vtm Larisa vtm Stimate domn in conformitate cu art.335.ali2 ramas definitiv prin hotarare judecatoreasca ne avand interdictie asupra permisului de conducere find pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Modificari og.21/2014 va rog cristianpopescu1981 cristianpopescu1981 Buna ziua m-ar interesa daca aceasta modificare se aplica si pentru cei carora le-a fost anulat permisul acum 2 ani si si le-a expirat perioada de asteptare, ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Vlad Niga Vlad Niga Bună ziua! Am o problema destul de mare. În același dosar este înscris conducere fără permis (fiind suspendat) + lovire sau alte violente. Dacă mă ... (vezi toată discuția)