Buna ziua!
Am o nelamurire referitor la urmatoarea chestiune: as dori sa public o carte despre sport (in cazul meu, despre un stil de arte martiale), insa recent am aflat ca denumirea acestuia este marca inregistrata. N-am gasit pe internet informatii multumitoare referitor la cadrul legal in ceea ce priveste activitatile editoriale si marcile inregistrate... Intrebarea este: pot publica o carte avand ca subiect o activitate sportiva marca inregistrata care nu-mi apartine fara a intra in conflict cu detinatorul marcii respective? V-as fi recunoscator daca m-ati induma catre legislatie sau in ce conditii as putea concretiza publicarea. Va multumesc!
Ne trebuiesc detalii pentru a va putea da un sfat.
1) Numele sportului, artei martiale, stilului;
2) Precizati subiectele abordate de catre, va citez: "o carte despre sport ";
Precizez ca nu exista activitati sportive inregistrate ca marca comerciala, ar revine la: X a inventat mersul pe jos si l-a inregistrat ca marca sub forma "UFPP = utilizeaza cu folos propriile picioare".
Exista insa tentative de a inregistra ca marca termeni generici (USA), toate aceste tentative s-au soldat la nivel international prin esecuri in fata justitiei.
Stilul se numeste Ashihara Karate, iar cartea reprezinta o expunere a cunostintelor dobandite de mine in cariera sportiva, precum si a abordarilor specifice in viziune proprie despre acest sport.
Am cautat pe site-ul TMview si am observat ca in Romania figureaza ca fiind marca inregistrata. Personal, n-am gasit foarte multe informatii despre posibilitatea de a folosi sau nu acest termen (Ashihara Karate) in activitati editoriale/comerciale, desi la nivel international si national exista publicate carti si functioneaza organizatii/cluburi sportive care folosesc termenul respectiv.
Demos
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Termenul de Ashihara Karate este un termen general care defineste un stil de karate creat si predat de catre o persoana decedata si care a devenit o forma moderna de autoaparare.
Numele de familie Ashihara nu este protejat.
Denumirea Karate este un termen general definind o forma de arta martiala.
Deci aveti dreptul de a utiliza termenul de Ashihara Karate in cartea dvs atat in titlu cat si in continut mentionand faptul ca este vorba de experienta dvs personala.
ATENTIE, nu aveti dreptul de a reproduce logo-urile federatiilor, intreprinderilor, etc..., fara acordul lor (deci pt a reproduce pe coperta logo-ul federatiei de AK romane trebuie sa le cereti in mod oficial permisiunea, dpdv comercial federatia are tot interesul sa v-o acorde si poate reusiti s-o interesati pt a viza dpdv comercial un public cat mai larg) .
ATENTIE, nu aveti dreptul de a reproduce fara acord prealabil fotografii, scheme, diagrame de kata, etc...!
Ceea ce ati vazut dvs pe site-ul TMview sunt denumiri de intreprinderi federatii depuse pt a fi protejate pe plan national si/sau international.
Pt ca gag-ul sa fie complet una dintre intreprinderile Ro purtand acest nume a inclus in produsele si serviciile sale, citez: "Publicitate; conducerea şi administrarea afacerilor; lucrări de birou."
LOOOL