avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... până la ce data se poate depune acțiunea civila ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

până la ce data se poate depune acțiunea civila ?

Bună dimineața !
- recent s-a incheiat un Dosar penal
- în Dosar penal s-a
depus și o Cerere
de constituire
- însă instanța
penala a lăsat
partea civilă
Vă rog să mă ajutați cu un răspuns:
- pana când se poate depune procesul ?
Exista un termen.
-
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2018
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 14:16, 24 Septembrie 2018
CAPITOLUL II
Acţiunea civilă

Art. 25

Rezolvarea acţiunii civile în procesul penal

(1) Instanţa se pronunţă prin aceeaşi hotărâre atât asupra acţiunii penale, cât şi asupra acţiunii civile.

(2) Când acţiunea civilă are ca obiect repararea prejudiciului material prin restituirea lucrului, iar aceasta este posibilă, instanţa dispune ca lucrul să fie restituit părţii civile.

(3) Instanţa, chiar dacă nu există constituire de parte civilă, se pronunţă cu privire la desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris sau la restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii.

(4) Abrogat.

(5) În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f), g), i) şi j), precum şi în cazul prevăzut de art. 486 alin. (2), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă.

(6) Instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă şi în cazul în care moştenitorii sau, după caz, succesorii în drepturi ori lichidatorii părţii civile nu îşi exprimă opţiunea de a continua exercitarea acţiunii civile sau, după caz, partea civilă nu indică moştenitorii, succesorii în drepturi ori lichidatorii părţii responsabile civilmente în termenul prevăzut la art. 24 alin. (1) şi (2).
Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:

Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;

APITOLUL II
Acţiunea civilă

Art. 20

Constituirea ca parte civilă

(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.

(2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.

(3) În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere.

(4) În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.

(5) Până la terminarea cercetării judecătoreşti, partea civilă poate:

a) îndrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă;

b) mări sau micşora întinderea pretenţiilor;

c) solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despăgubiri băneşti, dacă repararea în natură nu mai este posibilă.

(6) În cazul în care un număr mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civilă, acestea pot desemna o persoană care să le reprezinte interesele în cadrul procesului penal. În cazul în care părţile civile nu şi-au desemnat un reprezentant comun, pentru buna desfăşurare a procesului penal, procurorul sau instanţa de judecată poate desemna, prin ordonanţă, respectiv prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele. Încheierea sau ordonanţa va fi comunicată părţilor civile, care trebuie să încunoştinţeze procurorul sau instanţa în cazul în care refuză să fie reprezentaţi prin avocatul desemnat din oficiu. Toate actele de procedură comunicate reprezentantului sau de care reprezentantul a luat cunoştinţă sunt prezumate a fi cunoscute de către persoanele reprezentate





Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In cazul de fata am inteles ca judecatorul instantei penale
a lasat in nelucrare cauza civila.
Acum va trebui sa deschidem o actiune civila, noua, separata de Dosarul penal.

Sora mea mi-a spus sa va intreb asa, poate este mai clar:
- procesul civil pe care il vom deschide
va trebui sa fie deschis intr-un anumit termen
dupa /de la pronuntarea hotararii in Dosarul penal ?


Am inteles ca procesul civil ar fi legat de
un anumit termen de exercitare a acestui drept
pentru ca altfel s-ar pierde
dreptul nostru in instanta civila ....

Tinand cont de termenul de prescriere,
in cazul de fata,
daca in Dosarul penal nu s-a pronuntat pe latura civila,
perioada cat s-a judecat penalul
este perioada castigata pentru mine ?
adica nu curge prescrierea ?

Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
oanaportar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire parte civila minor simonik2011 simonik2011 Buna ziua Un minor este citat ca parte civila intr-un proces, cererea de constituire ca parte civila se face de catre minor reprezentat de XXX (parinte) sau ... (vezi toată discuția)
Constituire parte civilă cosmin801 cosmin801 Buna ziua,am fost victima unui accident rutier prisus din vina altui sofer ,cum trebuie sa formulez aceasta cerere ?multumeac frumoa (vezi toată discuția)
Modificare pretentii parte civila emil6702 emil6702 Buna seara! In cazul unei plangeri penale, pot modifica pretentiile, in calitate de parte civila? Daca da, care este procedura: modificarea/completarea ... (vezi toată discuția)