avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dispoziție de plată sumă pentru un salariat: cum se ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dispoziție de plată sumă pentru un salariat: cum se înregistrează operațiunea din punct de vedere contabil?

Buna seara,

Un SRL emite o Dispozitie de plata catre caserie pentru plata unei sume de bani unui salariat .
Va rog sa-mi spuneti, dpdv contabil, suma platita astfel este iesita din patrimoniul SRL-ului si a intrat in patrimoniul angajatului , SRL- pastrand doar drept de creanta pentru aceasta suma ?
Rog cat mai multe argumente contabile si juridice daca se poate.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:00, 27 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dispozitia de plata se semneaza de conducatorul societatii, care de fapt dispune cine este indreptatit sa solicite de la casierie o suma de bani. Aceasta dispozitie se semneaza si de compartiment financiar-contabil, casier si salariat.

In mod logic, suma de bani este iesita din patrimoniu, existand un drept de creanta (la data bilantului se va evidentia in cont 4282 "Alte creanţe în legătură cu personalul") asupra salariatului, care va trebui sa deconteze suma de bani conform intructiunilor primite sau sa o depuna inapoi la casierie.

Ordin 1802/2014:

306. -
(1) Sumele în numerar, puse la dispoziţia personalului sau a terţilor, în vederea efectuării unor plăţi în favoarea entităţii, se înregistrează distinct în contabilitate (contul 542 "Avansuri de trezorerie", respectiv contul 461 "Debitori diverşi", în cazul terţilor).
(2) În cazul plăţilor în valută suportate din avansuri de trezorerie, cheltuielile se recunosc în contabilitate la cursul din data efectuării operaţiunilor sau la cursul din data decontării avansului.
(3) Sumele reprezentând avansuri de trezorerie, acordate potrivit legii şi nedecontate până la data bilanţului, se evidenţiază în contul de debitori diverşi (461 "Debitori diverşi") sau creanţe în legătură cu personalul (4282 "Alte creanţe în legătură cu personalul"), în funcţie de natura creanţei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer din cont 542 in cont 461 toareanelia toareanelia Care este temeiul legal pentru transferul sumelor ridicate din casa si nejustificate din contul 542(sau 5311) in 461 (vezi toată discuția)
Soldul lui 542 o suma f mare din 2019 Serbanstefan21 Serbanstefan21 Buna ziua, Am preluat o firma si am vazut ca are in soldul lui 542 o suma f mare din 2019. Pot sa i fac decont de cheltuieli si sa-i sting soldul acum la ... (vezi toată discuția)
Cont 542 bilant ioanaep ioanaep Buna ziua, intrebarea mea este daca diurnele inregistrate in 542 si ne acordate pana la data bilantului se inregistreaza in 461 sau 4281.... multumesc f ... (vezi toată discuția)