avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Este posibil sa primesc pensie de invaliditate din ...
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Este posibil sa primesc pensie de invaliditate din Italia si Romania?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri privind situatia mamei mele in varsta de 50 de ani. Din pacate dupa 17 ani de munca in Romania si 11 in Italia mama mea a ramas invalida gradul 1 in urma unui accident vascular. Acum ea este in Italia si are o pensie de invaliditate acolo. insa as dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru a primi o pensie de invaliditate si din Romania. Am 1 an de zile de cand nu reusesc sa ma lamuresc ce anume avem nevoie si ce formulare trebuie sa completeze Patronatul din Italia penstru pensia din Romania.care este procedura ?
multumesc
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:37, 1 Octombrie 2018
Buna seara,

Mama trebuie sa se adreseze casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu anexand documentele din care sa reiasa faptul ca a fost asigurata în Italia.

Aveti cateva detalii aici si un numar de telefon pentru informatii suplimentare.
[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Am gasit cateva informatii utile, sper sa va fie de folos atat Dvs. cat si altor persoane interesate de acest subiect.

Pentru stabilirea pensiei de invaliditate se depun următoarele documente:
– cerere de instrumentare a pensiei de invaliditate– formularul E204 RO
– certificat privind cariera de asigurat –formularul E207RO, însoţit de documente din care rezultă că a fost asigurat pe teritoriul unui stat membru al UE
– documente prevăzute de Legea nr.263/2010 pentru deschiderea drepturilor de pensie
– decizie medicală de încadrare în grad de invaliditate
– acte de identitate ale membrilor de familie aflaţi în întreţinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare liviacodru liviacodru Am lucrat 8 ani intre 1983-1991 in Romania, dupa care am plecat in Italia, unde lucrez si acum. As dori sa stiu, acei 8 ani lucrati in Romania mi se vor ... (vezi toată discuția)
Am lucrat în franța tinp de 5 ani după care mam îmbolnăvit ... Stroie George Stroie George Am lucrat în Franța tinp de 5 ani după care mam îmbolnăvit și ma operat în Franța în urma acestei operați primesc pensie de invaliditate asi ... (vezi toată discuția)