avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot circula fara rca
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot circula fara rca

Buna seara as vrea sa stiu daca am o asigurare RCA valabilă dar nu o am la mine pot circula pe drumurile publice? Si daca ma opreste politia pot primi amenda? Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Ovidiu boca , utilizator 08:03, 6 Octombrie 2018
Răspunsul este da la ambele întrebări.
Răspunsul este da la ambele întrebări.

Ovidiu boca a scris:

Si daca ma opreste politia pot primi amenda?

Ideea e ca politia cere prezentarea RCA doar in baza unui articol din HG1391/2006 in care se spune ca :
Art. 147. – Conducătorul de autovehicul sau tramvai este obligat:
1. Să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de
înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte
documente prevăzute de legislaţia în vigoare.

interpretind ca polita RCA face parte dintre aceste documente,
Puteti primi amenda si la fel de bine puteti s-o contestati in instanta:
www.avocatnet.ro/articol_447...

Ideal e sa aveti posibilitatea sa demonstrati politistului rutier ca sunteti asigurat, pentru a nu va pierde timpul cu procesul.
Buna dimineata. Referitor la mesajele ce le am discutat da eu am dovada ca am rca valabil am o copie pe mail e valabilă daca o arat la poliție?

Ovidiu boca a scris:

Buna seara as vrea sa stiu daca am o asigurare RCA valabilă dar nu o am la mine pot circula pe drumurile publice? Si daca ma opreste politia pot primi amenda? Multumesc frumos

Teoretic ar trebui sa fie valabil, in HG1391/2006 nu se spune forma documentului, dvs. il aveti electronic. Insa nu pot baga mina in foc pentru "agentul constatator". Cit de instruiti mai sunt. Alt document pe care nu-l mai cer este dovada platii rovignetei, pentru ca nu se mai constata de catre ei, insa cred ca am mai auzit nu de mult sa fi cerut si asa ceva. E greu pina invata toti.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Proces verbal de contraventie pentru soferul care nu are asupra sa polita de asigurare rca 60maximus 60maximus Buna ziua Speta pe care vreau sa o supun atentiei este umatoarea: Conducatorul unui autoturism este oprit în trafic de un agent de politie, seara la ora ... (vezi toată discuția)
Lipsa asigurarii auto, motiv de amenda usturatoare ? cezarad cezarad Buna ziua. Circulam printr-o localitate din Romania ieri si m-a oprit un echipaj de politie. Totul perfect, doar ca nu aveam la mine asigurarea auto. Nu au ... (vezi toată discuția)
Asigurare Cariga Andreea Cariga Andreea Buna ziua. Am nevoie de o informație. Daca circuli cu o mașină fără asigurare care sunt sancțiunile prevăzute de lege? Vă mulțumesc (vezi toată discuția)