avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... cesiune de creante in frauda creditorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

cesiune de creante in frauda creditorului

In ce conditii poate un creditor (de ex. finantele) sa obtina anularea unei cesiuni de creante facuta de o firma catre o alta firma? Cum poate dovedi ca aceasta cesiune s-a facut in frauda lui? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 11:38, 11 Noiembrie 2009
Incepand de la pretul creantei.
danasimo a scris:
In ce conditii poate un creditor (de ex. finantele) sa obtina anularea unei cesiuni de creante facuta de o firma catre o alta firma? Cum poate dovedi ca aceasta cesiune s-a facut in frauda lui?

Buna ziua,
Daca exista probe pertinente si temeinice pentru a demonstra instantei (la care eventual a introdus o cerere in acest sens) ca acea cesiune, care-i incalca evident drepturile de creditor, este facuta cu nerespectarea prevederilor legale si totodata cu aratarea naturii si cuantumului prejudiciului, stabilite in mod obiectiv.
Cu stima,
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Revin cu amanunte:
- obiectul cesiunii: promisiuni sinalagmatice - antecontracte de vanzare cumparare
- felul cesiunii: novatie cu cedare de debitor (delegatie perfecta)
- cedent: firma X srl cu cetateanul Popescu asociat unic, firma X aflandu-se in stadiile premergatoare declararii insolventei
- cesionar: firma Y srl cu acelasi cetatean Popescu detinand 99% din partile sociale
- pretul cesiunii: nu stiu daca novatia a fost facuta oneros sau gratuit
- ulterior cetateanul Popescu si-a transmis toate partile sociale din Y srl unui off-shore
Bunul simt spune ca ceea ce a facut cetateanul Popescu nu este tocmai legal (a mutat antecontractele dintr-un buzunar in altul), dar habar nu am ce spun legile din Romania. Va multumesc pentru ajutor.
Buna ziua,
Conform prevederilor legale in vigoare, in caz de faliment, Lichidatorul judiciar, sub supravegherea Judecatorului sindic, poate solicita si obtine dreptul de a verifica necesitatea, oportunitatea si legalitatea oricarei actiuni/inactiuni (comerciale, administrative, legale, etc.) intreprinse de fostii Administratori in numele si pentru SC, pe o perioada de cel mult 3 ani inainte de data deschiderii procedurii.
In masura in care, cu nerespectarea legii, aceste actiuni/inactiuni au pagubit SC, ele pot fi anulate, pentru a readuce in patrimoniul societatii eventualele prejudicii.
In acest caz situatia se poate complica, Lichidatorul desemnat putand cere atragerea raspunderii personale (civile, administrative sau penale, dupa caz) a administratorului pentru gestiunea SC cu incalcarea prevederilor legale in vigoare, in special cele din Legea contabilitatii, din Codul Fiscal si din Codul de Procedura Fiscala si/sau pentru gestiune frauduloasa in dauna societatii si/sau a tertilor.

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment molnarjoe molnarjoe intrebarea mea este: - daca falimentez o firma, si bunurile firmei nu acopera datoriile, ce se intampla. meionez firma are 2 asociati 50% - 50% (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului un om simplu un om simplu Parintii mei au avut un srl in care tatal meu era asociat iar mama administrator. Societatea a intrat in insolventa iar adum dosarul este pe masa ... (vezi toată discuția)
Cumparare actiuni societate + insolventa gaby76 gaby76 Buna ziua problema mea SIGUR are nevoie de o abordare face-2-face cu un avocat specialist in M&A+insolventa, insa, pana gasesc unul as vrea sa cer parerea ... (vezi toată discuția)