avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala si cotele acesteia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala si cotele acesteia

Apartament cumparat cu prima sotie in noiembrie 1980 in val de 95.515 lei conf. contract constructie.Avans 29.615 lei si restul de 65.900 lei in rate cu credit de la CEC,pe 15 ani conf contract CEC/noiembrie 1980.proces verbal de predare-preluare mai 1982.Rata lunara 509 lei.
Divorteaza de prima sotie in octombrie 1983 conform sentinta de divort in care se specifica ca nu mai locuiau in fapt de cca.4 ani.Din aceasta casatorie rezulta un copil. La data divortului si pana in prezent nu a avut loc patrajul.
In 1985 se recasatoreste cu cea de-a doua sotie,cu care achita si restul de rate ale apartamentului.Din aceasta casatorie mai rezulta un copil.
In momentul decesului sotului, la succesiune cum se stabilestemasa succesorala si care sant cotele fiecaruia?
Prima sotie?
Copilul di prime casatorie?
A doua sotie?
Copilul di a doua casatorie?
Este necesara la stabilirea masei succesorale de catre notar si prezenta primei sotii?Este aceasta obligata sa declare cota de contributie la cumpararea acestui apartament desi din acte reiese clar contributia sotiilor la dobandirea acestui apartament?
Cel mai recent răspuns: calitateg , utilizator 22:52, 13 Noiembrie 2009
buna ziua!
dr de prop a fost dabanit cu prima sotie.
deci trebuia facut partajul cu prima sotie.
copilul C1 rezultat din prima casatorie trebuie sa dezbata succesiune de pe urma mamei sale, iar dupa succesiune de pe urma tatalui.
C1, C2 si a II a sotie a defunctului se inteleg cu privire la cotele din apartament care s-ar include in masele succesorale?
Numai sotul a decedat si despre succesiunea sotului este vorba.
am intels acum!
trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma tatalui, iar ulterior facut un act de partaj cu privire la acest imobil.
cred ca aici exista disensiuni.
bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune, legea prezuma ca sotii au avut o contributie egala.
de 50% fiecare.
dar aici tinand cont de faptul ca ratele s-au platit ulterior desfacerii casatoriei, de catre unul din prop nu ar mai fi echitabil sa se pastreze acest raport.
la succesiune vor veni sotia, si cei 2 copii.
prima sotie va trebuie sa dea o declratie cu privire la cota de bun comun, dar daca nu se inteleg, se va ajunge la instanta.
Cum sa faca succesiunea pe bunurile omului, daca nu se stie exact ce va ramane intre aceste bunuri ca urmare a partajului?
Calitateg, cum anume reiese clar din acte care sunt cotele sotilor (decedatul si sotia 1)? Cum scris, ca nu prea inteleg si nici nu gasesc legal.
Trebuie determinata contributia sotilor, amiabil sau judecatoresc. Cum depinde numai de mostenitorii actuali.
trebuie rezolvata problema partajului cu prima sotie .
actiunea de partaj este imprescriptibila . dupa stabilirea cotei cuvenite sotului , se poate dezbate si succesiunea dupa defunct.
parerea mea este ca aceasta situatie isi va gasi rezolvare doar in instanta .

Alte discuții în legătură

Succesiune mikid mikid Va rog sa ma informati in legatura cu un caz de succesiune. Sotul decedat, sotia in viata nu este trecuta in contractul de apartament ca si coproprietar, fiul ... (vezi toată discuția)
Succesiune mironica_adina mironica_adina Tata a decedat si face 6 luni de la acesta disparitie. Sotia lui, adica mama mea de a doua inainte de a se casatori cu tata sustine ca a depus o suma de bani ... (vezi toată discuția)
Ln cat timp trebuie acceptata succesiunea? linda27 linda27 problema mea este ca tata a decedat in 15 martie a cumparat o casa inainte de a se recasatori si au avut un copil inpreuna ,eu ca fiica ce drepturi am ? ... (vezi toată discuția)