avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul salariu

Am fost angajata la un local. Pe luna august am lucrat din 1 pana in 18 inclusiv, doar ca localul a avut deschiderea oficiala in 16 august, din 1 pana in 16 fiind la program, de cele mai multe ori stateam mai mult de 6 ore, ba chiar am avut vreo 2 sau 3 zile in care mergeam dimineata la 8 si plecam seara la 22 si ceva. Am ajutat la curatenie, iar apoi am lucrat pe bucatarie, eu fiind defapt angajata ca ajutor pe bar.
Cand am intrebat de salar, fosta mea sefa a fost foarte indignata si mi-a dat doar 200 de lei, in conditiile in care salariul lunar era de 1300 in mana deci ar fi trebuit sa iau cel putin 650, iar bonuri pe august nu am primit deloc.
Deci nu se cuvine sa fiu platita pe perioada 1-16?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: OanaDal , utilizator 18:40, 13 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se cuvine sa fiti platita pentru perioada respectiva.

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu angajatorul ! Cătălin tudorache Cătălin tudorache Buna ziua ! Am si eu o problema in care am nevoie de consultanta. Angajatorul meu nu mi-a achitat obligatiile salariale da 4 luni si 16 zile . Ce as putea face ... (vezi toată discuția)
Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Neplata salariului Ghitau Ghitau Buna ziua.... Nu s-a rezolvat nimic la întrevedere...hotărât angajatorul imi va desface contractul de munca cu litera ,,i\"\" zice dânsul. Nu am luat ... (vezi toată discuția)