avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avis de libera practiva in Asistenta Medicala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avis de libera practiva in Asistenta Medicala

Am o intrebare. Am pe cineva, care a terminat in anul 2014 postliceala de asistenta medicala generala. Dupa cum se stie, daca in 5 ani de la absolvirea scolii, nu profesezi cel putin un an continuu in domeniu, libera practica expira, si trebuie reacreditarea, care se face printr-un stagiu de 3 luni, precum si printr-un test de 40 intrebari date la ordin.
citez dn lege:
"În conformitate cu prevederile art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent medical nu îşi exercită profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie, vor fi reatestaţi, în vederea reluării activităţii.

Persoana respectiva s-a angajat in octombrie 2018, ca asistent medical, pe perioada determinata de doua luni, ea pana acum a lucrat in alte domenii.
Secretara de la OAMMR din judet, i-a spus deoarece a facut in august 2018 cei 4 ani, si se indreapta spre anul 5, nu poate sa ii elibereze atestatul ala de libera practica, si initial trebuie sa faca reatestarea. Motivul fiind da din octombrie 2018 - pana in august 2019, nu se implineste acel an cum cere legea, ce sunt 10 luni,
Deci persoana respective in octombrie 2019 (cand face cei 5 ) ar avea abia 10 luni lucrate.
Intrebarea este daca e legal cum se procedeaza, ca secretara refuza?
Dar daca este contract determinat, nu poate profesa pe perioada celor doua luni, iar avizzul sa fie eliberat pe perioada determinata, iar intre timp sa isi de-a reatestarea?
La clinica unde lucreaza ii va face contract din 6 luni in 6 luni, dupa cele 2 luni determinatr.
Eu as merge pe ideea, se profeseze asa, cu cu aviz de libera practica determinata, si sa de-a reacreditarea pana intre timp.
Dar oare daca lucrezi in domeniu, se mai aplica articolul?
Poate lucre daca in domeniu si in acelasi timp sa faci stagiatura?
Dvs. Ce spuneti? Imi puteti da o baza legala, ma gandesc daca lucreaza in domeniu, articolul ala nu se mai aplica.

Secretara a spus ca va reveni ea cu telefon, dup ace vorbeste cu presedintele filialei.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a profesa expira AnccaS AnccaS Buna ziua! Am terminat facultatea de medicina (radiologie si imagistica- 3 ani), si nu am profesat dupa terminarea studiilor. In cati ani \"expira\" dreptul ... (vezi toată discuția)
Asistent medical simonairinaiza simonairinaiza :P Sunt asistenta medicala de profesie dar nu am lucrat deloc in domeniu ,am terminat scoala in 2007.Certificat de libera practica am din 2010,dar nu stiu daca ... (vezi toată discuția)